- Kalafior może pozostać biały nawet po ugotowaniu jeżeli wcześniej zanurzymy go na chwilę w zimnej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego ,a następnie włożymy do wrzącej ,osolonej wody.
- Kalafiora należy gotować bez przykrycia ,najpierw na dużym ogniu,potem na wolnym ogniu.
- Zapach gotowanego kalafiora często jest nie lubiany przez domowników;dlatego możemy zniwelować rozchodzenie się jego intensywnego aromatu po całym mieszkaniu ;układając w garnku podczas gotowania na wierzchu kalafiora grube kromki lub piętki chleba.
SAŁATKA WARSTWOWA Z KALAFIORA:
SKŁADNIKI:
podane proporcje na dużą miskę:
- 1 kalafior
- 3-4 pomidory
- 8 jaj
- mały słoiczek majonezu; najlepszy ''kielecki''
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.Jajka gotujemy na twardo,również pozostawiamy do wystygnięcia.Pomidora kroimy na cząstki;tzw ósemki ,natkę pietruszki szatkujemy.Wystudzony kalafior dzielimy na różyczki,układamy na dnie miski pierwszą warstwę z kalafiora,następnie układamy pokrojone pomidory,na nie układamy jajka pokrojone w ósemki.Całość solimy delikatnie i posypujemy pieprzem.Smarujemy po wierzchu 2 łyżkami majonezu.Na majonez układamy analogicznie drugą warstwę tych samych składników.Wierzch smarujemy pozostałym majonezem i posypujemy natką.Gotową sałatkę należy schłodzić przed podaniem i nakładać porcje podbierając łyżką do samego spodu miski.
łatwy i fajny przepis;)
OdpowiedzUsuńTeż robię taką sałatkę :)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/09/saatka-warstwowa-z-kalafiorem.html