- Zanim zaczniemy ubijać śmietanę czy białka warto najpierw schłodzić w zamrażalniku miskę jak i trzepaczkę .Dzięki temu ubijanie będzie trwać krócej ,a piana czy bita śmietana długo zachowa swoją sztywność.
- Aby śmietana szybciej się ubiła można dodać odrobinę białka co zapewni również ,że dłużej pozostanie puszysta
- Gdy śmietanka zbyt długo nie gęstnieje dolejmy do niej rozpuszczoną żelatynę lub kilka kropel soku z cytryny ,można również dodać białko na krótko włożyć naczynie do lodówki i po wyjęciu zacząć ubijanie od nowa.
- Cukier do bitej śmietany dodajemy dopiero wtedy ,kiedy jest już sztywna.
- Bitą śmietanę możemy ubić również z dobrze schłodzonego skondensowanego mleka.(można do niego dodać rozpuszczone w niewielkiej ilości wody galaretki różnego koloru;uzyskamy wówczas pyszną piankę do przełożenia placka np. )
'' KUBUSIOWE CIASTO Z MALINAMI ''
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 L soku ''KUBUŚ'' o dowolnym smaku i kolorze
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 0,5 l śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- ok 30 dag świeżych malin
Z soku odlewamy ok 1 szklankę i mieszamy w nim budynie.Pozostały sok zagotowujemy ,do gotującego wlewamy budyń.Mieszamy do zgęstnienia.Gorący budyń wylewamy na upieczony biszkopt.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody ,przestudzamy.
Śmietankę ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i żelatynę.Po czym wykładamy na wystudzony budyń.Na wierzch sypiemy umyte owoce .lekko dociskając je w śmietankę.Ciasto schładzamy.
Moja Mama nie umie ubić śmietany. Nie mam pojęcia, jak to jest możliwe, ale jej nigdy nie wychodzi...
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda smakowicie :)
Bardzo podoba mi się pierwsze zdjęcie :) Ciasto super ci wyszło!
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo smacznie wygląda. Skusiłabym się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńDo Gin: śmietana musi być porządnie schłodzona w lodówce
OdpowiedzUsuńPycha ciasto :) Skusiłabym się na kawałeczek!
OdpowiedzUsuń