- Sekretem udanego ciasta kruchego jest min. to jaki cukier do niego dodajemy;otóż w większości przepisów jako składnik podawany jest cukier puder z uwagi na to ,że doskonale rozpuszcza się w cieście podczas pieczenia w przeciwieństwie do zwykłego grubego cukru .
- Do ciasteczek piernikowych lub miodowych dodajemy MIÓD ,który nadaje wypiekom intensywnego aromatu oraz sprawia ,że ciasteczka dłużej pozostają świeże.Ciasto jest bardziej elastyczne i wilgotne,co ułatwia wałkowanie .
Ciasteczka miodowe domowej roboty uwielbiane przez dzieci ;idealnie sprawdzają się jako przekąska np.na drugie śniadanie do szkoły.Są przede wszystkim zdrowsze niż te ze sklepu i długo można je przechowywać np w zakręconym słoiku...Przepis pochodzi z książki ''183 Nowe Przepisy Siostry Anastazji'' .Polecam.
''CIASTECZKA MIODOWE '' wg Anastazji
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 5 dag margaryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
Margarynę i miód rozpuścić ,przestudzić i połączyć z pozostałymi składnikami.Zagnieść ciasto ,rozwałkować i wykrawać foremką ciastka.Upiec.
Od siebie dodam ,że wycinając kształt kwiatuszków na środek każdego wcisnęłam 1 rodzynkę ,by efektowniej wyglądały ;) . Pieczemy w 180-200 stopniach ok 10 minut.
ale bym zjadła takie kruche ciasteczka;)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasteczka i przepis.
OdpowiedzUsuńKurcze, ale wiesz, że ja lubię ten cukier w kryształkach w kruchym:)?
OdpowiedzUsuń;-))
OdpowiedzUsuń