Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżka miękkiego masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na farsz;
- 15 dag boczku wędzonego
- 15 dag sera wędzonego
- 1 cebula
- 1 pomidor
- pieprz
- szczypiorek wg uznania
Z podanych składników zagnieść elastyczne miękkie ciasto.Wstawić do lodówki na 20 min.(można je przechowywać w lodowce nawet 2-3 dni) Rozwałkować na placek o średnicy ok 36 cm.
Boczek pokroić w paseczki,cebule w kostkę,pomidora sparzyć,zdjąć skórkę i pokroić w kosteczkę.Wszystko podsmażyć .Ser zetrzeć na grubych oczkach.Połowę sera rozłożyć na rozwałkowane ciasto,następnie podsmażony boczek ,szczypiorek i drugą połowę sera.Brzegi zawinąć do środka ,zlepić .Piec ok 1 godz. w 180 stopniach.Podawać na gorąco ,kroić w trójkąty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz