Strony

poniedziałek, 28 lipca 2014

JAK WZBOGACIĆ SMAK BISZKOPTU KAKAOWEGO;ORAZ CO ZROBIĆ KIEDY CIASTO NIE RÓWNO WYROŚNIE PODCZAS PIECZENIA ; ''MLECZNA KANAPKA''


  • Aby ciasto kakaowe miało jeszcze bardziej wyrazisty smak czekoladowy ;oprócz kakao wystarczy dodać startą na drobno czekoladę.Zyskamy wówczas bogato czekoladowy aromat i posmak ciasta.
  • Co zrobić kiedy ciasto nie równo wyrośnie podczas pieczenia: zdarza się często ,że środek ciasta się zapada po upieczeniu a brzegi tworzą rant.Jest na to sposób;wystarczy po upieczeniu wyjąć gorącą blachę z ciastem  i od razu rzucić-dosłownie ją o podłogę..Ciasto sie wyrówna idealnie;naprawdę działa! ;-)
''MLECZNA KANAPKA''
Ciasto banalnie proste ,a przy tym niezwykle pyszne...niczym mleczna kanapka z reklamy... powstało wg przepisu s.Anastazji pod nazwą ''murzynek'' nieco zmodyfikowane przeze mnie

Składniki na ciasto:

  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szkl wody
  • 3 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
Masa:


  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 2 galaretki żółte
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
Wodę zagotować z margaryną,cukrem i kakaem.Wystudzić ,następnie dodać żółtka ,mąkę z proszkiem i sodą.Wymieszać.Białka ubić na sztywno,dodać do masy ,delikatnie wymieszać.Piec ok 30-40 min w temp 180 stopni.Wystudzić ciasto i przekroić na 2 blaty.


Obie galaretki rozpuścić w jednej szkl. gorącej wody,pozostawić do lekkiego stężenia.Śmietanę ubić ,dodając tężejącą  galaretkę ciągle ubijając.Masę wyłożyć na dolny blat,posypać czekoladą pokrojoną w kostkę;lekko dociskając.Przykryć drugim blatem.Wierzch można polać polewą.

Polewa czekoladowa:http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ciasto-czekoladowe-murzynek.html




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz