- Niezawodna ,pyszna ,aksamitna polewa czekoladowa do dekorowania ciast.Przepis z zeszytu mamy...
''POLEWA CZEKOLADOWA''
Składniki:
- 1/2 kostki masła lub dobrej jakości margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki mleka
- 3 łyzki kakao
Wszystkie składniki przłożyc do rondelka zagotować ok 2 minuty ,do połaczenia składników.Leko przestudzić i można polewać ciasto..
''KOKOSANKI''
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek wody
- 8 łyżek oleju
Dodatkowo:
- 200 g wiórków kokosowych
- polewa czekoladowa
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i cukier waniliowy,dalej ubijać.Do ubitych jaj dodać żółtka i ubić.Następnie dodać przesianą make z proszkiem i lekko wymieszać.na końcu wlać wodę i
olej.Wszystko wymieszać na jednolitą masę.Ciasto wyłożyć do nasmarowanej formy.Piec ok 30- 40 minut w 180 stopniach.
Przestudzony biszkopt kroić w kwadraty,obtaczać w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych.
Mniam ciacho w całosci musi byc pyszne
OdpowiedzUsuńOd dłuższego czasu zabieram się za ich upieczenie. W najbliższym czasie to zrobię.
OdpowiedzUsuń