piątek, 23 stycznia 2015

JAK WYKORZYSTAĆ BIAŁKA: ''CIASTO MOZAIKA Z DELICJAMI''

Kiedy zostało nam dużo białek warto wykorzystać je do prostego ciasta biszkoptowego;Efektowne kolorowe ciasto z ulubioną bitą śmietaną;)

Składniki:

  • 12 białek
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kisielu np malinowy ,truskawkowy,wiśniowy lub budyniu wiśniowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 łyżek cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 l śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka zielona 
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 duża paczka delicji wiśniowych w czekoladzie
Białka ubić ,dodać cukier .Ubić na kremową masę.Podzielić na 4 części:
do 1 dodać:
-3 żółtka-ubić-dodać 3 łyżki mąki ,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,delikatnie wymieszać.
2 część:
-dodać 3 żółtka-ubić -dodać 3 łyżki mąki ,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,kakao,delikatnie wymieszać.
3 część;
-dodać kisiel i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,wymieszać
4 część :
-dodać mąkę ziemniaczaną i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowane masy nakładać na wyłożoną papierem blaszkę porcjami na przemian ,aż do ich wykończenia .Piec ok 35-40 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu ciasto przekroić na 2 blaty.

Galaretki rozpuścić osobno w 1/2 szklanki wody ,przestudzić .Śmietankę ubić ,pod koniec dodając cukier puder.Podzielić na 2 części.Do jednej dodać tężejącą galaretkę czerwoną -ubić.Do drugiej zieloną.
Na przestudzony dolny blat wyłożyć śmietankę z czerwona galaretką-ułożyć delicje-wyłożyć śmietankę z zieloną galaretka-przykryć drugim blatem.Wierzch można polać czekoladą.









3 komentarze: