Strony

czwartek, 15 stycznia 2015

JAK WYKORZYSTAĆ WIŚNIE W SYROPIE- ''CIASTO Z MASĄ WIŚNIOWĄ''


  • Wiśnie mają zbawienny wpływ na zdrowie;pomagają schudnąć ,zawierają wiele witamin z gr B oraz wit. C.Znajdziemy w nich również magnez,potas,jod,mangan,żelazo oraz duże ilości kwasów owocowych,pektyn.
  • Wiśnie mają wpływ na odchudzanie,mają działanie przeczyszczające oraz oczyszczają organizm z toksyn.Usuwają wzdęcia,pobudzają apetyt.Dobrze wpływają na pracę serca oraz układu nerwowego.Znajdują się w nich również substancje zapobiegające powstawaniu  nowotworów.
  • Z wiśni robi się wspaniałe przetwory jak;dżemy,soki,nalewki,konfitury,kompoty,wino,likiery,które w formie przetworów nie tracą swoich właściwości!!
  • jak zrobić wiśnie w syropie:



'' CIASTO Z MASĄ WIŚNIOWĄ''

Składniki na biszkopt czekoladowy:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić .Dodać  cukier, ubijając dodać żółtka,.Ubić  na puszystą pianę.Mąkę pszenną ,kakao,mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać.Dodać stopniowo do ubitych jaj i delikatnie wymieszać.Masę wyłożyć na wysmarowaną formę.Piec ok 35 min w 180 stopniach.Po wystygnięciu przekroić na 2 placki.

Masa wiśniowa:
  • 1 duży słoik wiśni w syropie
  • 1 budyń wiśniowy
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
  • 2 szt  śmietany 30%   0,5 l
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • czekolada gorzka
Budyń wymieszać z wodą.Syrop z wiśniami zagotować.Wlać budyń i zagotować.Wyłożyć gorący budyń na dolny blat ciasta.Pozostawić do wystudzenia.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.Śmietany ubić ,pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy oraz przestudzoną żelatynę.
2/3 ubitej śmietany wyłożyć na budyń.Przykryć drugim blatem,wyłożyć pozostałą śmietankę.Wierzch posypać startą na grubych oczkach czekoladą.





7 komentarzy:

  1. Zainspirowałaś mnie do wykorzystania słoiczka wiśni ze spiżarni :) Wykorzystam Twój przepis :) Ja robiłam kiedyś też ciasto drożdżowe z wiśniami ze słoika z tego przepisu: http://taste-me-eat-me.blogspot.com/2013/11/zawijane-ciasto-drozdzowe-z-owocami.html

    OdpowiedzUsuń
  2. super,polecam gorąco,a Twój przepis też ciekawy ,na pewno skorzystam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ wspaniale wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale. Uwielbiam takie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny torcik i z pewnością pyszny, wiśnie i czekolada to połączenie idealne :) Bardzo dobry pomysł np. na Walentynki. Chętnie wypróbuję :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. A moja resztka wiśni się poniewiera po lodówce. Chyba skorzystam z twojego przepisu:))
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń