Składniki na ciasto:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 1 szklanka oleju
Składniki na krem:
- 500 ml śmietany kremówki 30% lub 2 kubeczki po 330 ml
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
- maliny
- jagody
Szpinak rozmrozić ,odcisnąć z nadmiaru wody,zblenderować.Białka ubić ,dodać cukier i cukier waniliowy ,ubić na kremową masę.Dodać żółtka,ciągle ubijając.Cienkim strumykiem wlewać olej.Dodać szpinak.Mąkę przesiać z proszkiem.Dodać do ciasta ,delikatnie wymieszać.Wyłożyć na wysmarowaną blaszkę 25/36 cm .piec ok 50 -60 min w 180 st.
Po upieczeniu ,wystudzić,odkroić 1/3 ciasta z wierzchu i pokruszyć.
Galaretkę wraz z żelatyną rozpuścić w ok 3/4 szklanki wody ,przestudzić.Kremówkę ubić,pod koniec dodając galaretkę.Masę wyłożyć na dolną część ciasta.Następnie położyć rozkruszone ciasto ,lekko dociskając.Wierzch udekorować drobnymi owocami jagód ,malin.Mogą to też być borówki,truskawki,granat,poziomki...
Bardzo efektowne ciacho, będę musiała kiedyś je upiec :)
OdpowiedzUsuń