Składniki na ciasto półkruche:
- 35 dag mąki
- 15 dag masła
- 10 dag cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki śmietany
- 3 żółtka
Dodatkowo :
- kilka czerwonych jabłek
- sok z cytryny
- 1 łyżka miodu
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto .Schłodzić.Następnie podzielić na niewielkie porcje,wałkować na paski szerokości ok 5 cm.
Jabłka przekroić na pół,delikatnie wydrążyć środki.Pokroić w cienkie półplasterki.Wrzucić do gotującej się wody ,skropić sokiem z cytryny(aby jabłka nie straciły koloru) i dodać miód.Gotować do miękkości.Następnie odcedzić ,przestudzić.Układać na pasie ciasta ,zakładając jeden plasterek na drugi.Zwijać w rulonik ,tworząc różyczkę.Gotowe różyczki układać w foremkach na muffinki lub babeczki.Piec ok 30 min ,do zrumienienia ciasta.Upieczone posypać cukrem pudrem.