czwartek, 28 kwietnia 2016

JAK ZROBIĆ SPÓD TORTOWY KOKOSOWY


  • Ciasto kokosowe jest bardzo fajną wkładką do przełożenia tortu;można je wykorzystać zarówno na spód tortu jak również w środek ;pomiędzy warstwy ciasta biszkoptowego i kremu
  • Ciasto kokosowe będzie najlepsze wtedy,gdy piecze się je krótko w dość ciepłym piekarniku (180-190 st C ) Im dłużej trwa pieczenie tym ciasto jest twardsze i suche.
  • Piana z białek będzie się lepiej ubijała ,kiedy dodamy szczyptę soli
  • Forma do pieczenia blatu kokosowego powinna być wyłożona papierem do pieczenia,posmarowanym tłuszczem np olejem
  • Po upieczeniu papier należy zdjąć ,kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe
Składniki na blat kokosowy:
 ( tortownica standardowych rozmiarów)

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno ,dodając szczyptę soli.Następnie dodać cukier i ubić na kremową masę.Dodać wiórki i proszek do pieczenia.Wymieszać delikatnie łyżką.Przełożyć na formę do pieczenia.Piec ok 25-30 min w 190 st C





3 komentarze:

  1. Zawsze mam problem z blatem kokosowym, boję się że jest niedopieczony, czy to normalne że od spodu na środku blat jest mokry i kleisty? Po bokach jest puszysty i suchy.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Powinien być równomiernie upieczony ;wszystko zależy od piekarnika .Gdy się tak zdarza można dłużej potrzymać w piekarniku..

    OdpowiedzUsuń