Strony

poniedziałek, 27 marca 2017

NATURALNE BARWNIKI DO JAJEK

JAJKA ŻÓŁTE : 
Kolor żółty jajek uzyskamy farbując je w wodzie z kurkumą lub curry .
Zagotować 0,5 l wody i wsypać ok 40 g kurkumy ;gotować na wolnym ogniu ok 15 min.Następnie włożyć jajka i ugotować na twardo.

JAJKA ZIELONE :
Jajka zielone otrzymamy gotując je w wywarze z liści szpinaku lub trawy.
Liście posiekać ,wrzucić do wody i gotować ok 30 min do momentu aż woda zmieni kolor na zielony.Po czym dodać jajka ;ugotować je na twardo do 10 min.

JAJKA BRĄZOWE:
Kolor brązu otrzymamy gotując jajka w wywarze z łupin orzechów włoskich lub cebuli z dodatkiem esencji z herbaty.Bardziej intensywny brąz wychodzi z wywaru z liści dębu lub olchy.

JAJKA CZERWONE:
Jajka koloru czerwonego wręcz bordowe uzyskamy gotując je w wywarze z łupin czerwonej cebuli.
Łupiny cebuli zalewamy na noc wodą .Rano gotujemy wywar ok 25 min.dodajemy jajka i gotujemy je na twardo.

JAJKA RÓŻOWE:
Różowy kolor uzyskamy zanurzając je w soku z buraka ćwikłowego .

JAJKA NIEBIESKIE:
Skorupki jaj zabarwią się na niebiesko gotowane w wywarze z owoców tarniny.



1 komentarz: