- ciasto zagniatać nie za długo, by nie było zbyt twarde
- rozwałkowane ciasto nie może być zbyt cienkie;wtedy pierogi nie będą się rozlatywać
- do wody ,w której będą się gotowały dodajemy łyżkę oleju,by pierogi nie sklejały się
- farsz nakładać maksymalnie na środku krążka ,by nie podchodziło pod sklejane brzegi
- 60 dag mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- sól 1/2 łyżeczki
- podroby wieprzowe 1 porcja : płuca,serce
- 1 cebula
- vegeta lub sól
- pieprz
- natka pietruszki 1 łyżeczka
- 1 jajko
Dodatkowo do ozdobienia pierogów:
- kawałek słoniny ok 10 dag
- 1 cebula
Mąkę przesiać dodać sól i olej,wlewać wodę zagniatając ciasto.Uformować kule,podzielić na 2 części ,jedną przykryć ściereczką,drugą rozwałkować ,wycinać krążki szklanką lub kubkiem.Na środek każdego nakładać przygotowany farsz,zlepić brzegi.Gotować we wrzącej ,osolonej wodzie,do wypłynięcia i gotować ok 5 min. Ozdobić słoninką roztopioną i podsmażoną z cebulą w kostkę.
Takie pierogi są doskonałym źródłem żelaza.Polecam.
ciekawy przepis musze wyprubowac.
OdpowiedzUsuń