- MĄKA - najważniejszy składnik ciast ;od jej typu i rodzaju zależy czy ciasto będzie udane.
Zaś Do przygotowania biszkoptów,ciast ucieranych i drożdżowych czy keksów najlepsza będzie mąka tortowa typ 450 lub 405 ,która jest najdrobniej zmielona.
- AROMATYCZNE CIASTO KRUCHE KAKAOWE
- PROSZEK DO PIECZENIA jest równie ważnym składnikiem ciast ,lecz czasami borykamy się z nieprzyjemnym posmakiem proszku po upieczeniu ciasta.A nie wyczujemy smaku proszku , jeżeli wcześniej wymieszamy go z odrobiną jogurtu naturalnego lub śmietany.
- KRUCHE CIASTO BĘDZIE BARDZIEJ KRUCHE ,gdy będziemy używać masła zamiast margaryny oraz zawsze można dodać 2 łyżki smalcu
- DOBRZE UBITA PIANA Z BIAŁEK uzyskamy taki efekt stosując kilka ważnych zasad:
-jajka muszą być dobrze schłodzone
-w białku nie może znajdować się nawet odrobina żółtka
-szybciej ubijemy pianę dodając szczyptę soli oraz wciśniemy kilka kropel soku z cytryny
- JAK PIEC RÓŻNE RODZAJE CIAST
-biszkopty,drożdżowe i ucierane lubią jak się zwiększa im temperaturę podczas pieczenia,wówczas podwajają swoją objętość.
''PLEŚNIACZEK Z TRUSKAWKAMI ''
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 5 jajek
- 1 margaryna
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżka kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- kisiel czerwony np.wiśniowy ,truskawkowy..
- truskawki ok 30 dag
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz