środa, 11 czerwca 2014

JAK ZROBIĆ DOMOWY KISIEL;WYKORZYSTANIE KOMPOTU


  • Nie ma nic prostszego jak zrobienie kisielu samemu.Mamy pewność ,że nie zawiera żadnych sztucznych barwników ani ogromnej ilości cukru.Nasz kisiel słodzimy sobie ile chcemy albo wcale;kiedy owoce są wystarczająco słodkie.
  • Kisiel robimy wykorzystując kompot ugotowany z dowolnych owoców; zatem możliwości jest mnóstwo
  • Najlepiej sprawdzają się owoce sezonowe świeże jak i mrożone takie jak:truskawki,maliny,porzeczki,jabłka,gruszki,wiśnie,czereśnie,brzoskwinie
  • możemy przygotować kisiel na gęsto lub do picia ;wówczas dodajemy mniej mąki niż w przepisie poniżej


Składniki na kisiel truskawkowy  2 porcje:

  • garść truskawek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru (można dodać więcej lub wcale)
Truskawki zalewamy 0,5 l wody ,dodajemy cukier  i gotujemy kompot.Ugotowane owoce przecieramy przez sito z powrotem do kompotu .W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę i dodajemy do gotującego się musu ,gotujemy minutę lub dwie.Porcjujemy na opłukane wodą salaterki.Dekorujmy świeżymi owocami ,słodką śmietanką wg uznania...



1 komentarz: