- Prostym sposobem na przetworzenie grzybów jest mrożenie.Grzyby mrożone- wykorzystamy potem w dowolny sposób; idealnie nadają się na sos,zapiekanki,pizze,czy do tarty .Taką tartę grzybową właśnie polecam do wypróbowania na ciepłą kolację czy przystawkę do barszczu czerwonego;przepis poniżej
-Następnie dokładnie opłukać z pozostałości zanieczyszczeń pod bieżącą zimną wodą.
-Kolejnym krokiem w obróbce wstępnej grzybów jest ich skrojenie na mniejsze kawałki; np paski lub pół plasterki
-Grzyby wrzucamy na gorącą wodę ,zagotowujemy i odcedzamy na durszlaku.Pozostawiamy do wystygnięcia ;następnie dzielimy na porcje np w foliowe woreczki i mrozimy.
''TARTA Z GRZYBAMI LEŚNYMI I SEREM FETA ''
Składniki:
Ciasto:
- 150 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- ok,20 -30 dag grzybów leśnych (mogą być mrożone)
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1/2 op. sera feta w kostce
- ok 10 dag sera żółtego
- pieprz,przyprawa kucharek
- 10 dag boczku wędzonego
- szczypiorek -pęczek
Masło siekamy z mąką dodajemy jajko,sól i wyrabiamy ciasto.Owijamy w folię i schładzamy w lodówce ok 15 min .
Grzyby podsmażamy na maśle dodajemy cebulę pokrojoną w pół krążki ;doprawiamy kucharkiem i pieprzem.Dusimy do miękkości cebuli.Boczek kroimy w kosteczkę,dodajemy do grzybów i podsmażamy kilka chwil.
Schłodzonym ciastem wylepiamy dno i brzegi foremki na tartę lub tortownicę.Nakłówamy widelcem.Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 10-15 min.
Do grzybów wbijamy jajko;dokładnie mieszamy,wykładamy farsz na podpieczony spód.Ser feta kroimy w kostkę ;posypujemy po wierzchu lekko dociskając.Ser żółty ścieramy na grubych oczkach i posypujemy wierzch tarty.Całość zapiekamy ok 15-20 min w 180 stopniach.U?pieczoną tartę posypać posiekanym szczypiorkiem