Strony

poniedziałek, 29 września 2014

JAK MROZIĆ GRZYBY ? ''TARTA Z GRZYBAMI LEŚNYMI I SEREM FETA


  • Prostym sposobem na przetworzenie grzybów jest mrożenie.Grzyby mrożone- wykorzystamy potem w dowolny sposób; idealnie nadają się na sos,zapiekanki,pizze,czy do tarty .Taką tartę grzybową właśnie polecam do wypróbowania na ciepłą kolację czy przystawkę do barszczu czerwonego;przepis poniżej

  • Aby zamrozić grzyby na zimę należy najpierw je dokładnie oczyścić z liści ,piachu i robaków.

-Następnie dokładnie opłukać z pozostałości zanieczyszczeń pod bieżącą zimną wodą.
-Kolejnym krokiem w obróbce wstępnej grzybów jest ich skrojenie na mniejsze kawałki; np paski lub pół plasterki
-Grzyby wrzucamy na gorącą wodę ,zagotowujemy i odcedzamy na durszlaku.Pozostawiamy do wystygnięcia ;następnie dzielimy na porcje np w foliowe woreczki i mrozimy.





''TARTA Z GRZYBAMI LEŚNYMI I SEREM FETA ''

Składniki:
Ciasto:
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
Dodatkowo:
  • ok,20 -30 dag grzybów leśnych (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 op. sera feta w kostce
  • ok 10 dag sera żółtego
  • pieprz,przyprawa kucharek
  • 10 dag boczku wędzonego 
  • szczypiorek -pęczek

Masło siekamy z mąką dodajemy jajko,sól i wyrabiamy  ciasto.Owijamy w folię i schładzamy w lodówce ok 15 min .
Grzyby podsmażamy na maśle dodajemy cebulę pokrojoną w pół krążki ;doprawiamy kucharkiem i pieprzem.Dusimy do miękkości cebuli.Boczek kroimy w kosteczkę,dodajemy do grzybów i podsmażamy kilka chwil.
Schłodzonym ciastem wylepiamy dno i brzegi foremki na tartę lub tortownicę.Nakłówamy widelcem.Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 10-15 min.
Do grzybów wbijamy jajko;dokładnie mieszamy,wykładamy farsz na  podpieczony spód.Ser feta kroimy w kostkę ;posypujemy po wierzchu lekko dociskając.Ser żółty  ścieramy na grubych oczkach i posypujemy wierzch tarty.Całość zapiekamy ok 15-20 min w 180 stopniach.U?pieczoną tartę posypać posiekanym szczypiorkiem





















1 komentarz:

  1. o, kurka! z grzybami! poproszę! jestem jak hobbit na grzyby :D
    pozdrawiam,
    justakitchen.pl

    OdpowiedzUsuń