Cukinię możemy wszechstronnie wykorzystywać w kuchni.Daje nam mnóstwo możliwości na jej przetworzenie.Jest delikatna i małokaloryczna.Idealnie sprawdza się :
- w formie zupy jako popularne leczo:
- ''cukinia faszerowana mięsem mielonym i oscypkiem'':http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/07/cukinia-faszerowana-miesem-mielonym-i.html
- ''roladki drobiowe z cukinią i boczkiem'':http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/08/roladki-z-indyka-z-boczkiem-i-cukinia.html
- ''kotlety siekane z cukinią i serem'':http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/08/kotlety-siekane-z-cukinia-ii.html
- ''kotlety siekane z cukinią i pieczarkami'':http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/kotlety-siekane-z-cukinia-i-pieczarkami.html
- ''zawijaski drobiowe z cukinią i pomidorami'':http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/05/zawijaski-drobiowe-z-cukinia-i.html
- jako dodatek do zapiekanki
- w postaci smażonych placków( przepis poniżej)
- marynowana w postaci pikli lub sałatki
- jako dodatek do dżemów
- w towarzystwie ryby,makaronów,mięsa smakuje równie wyśmienicie
- smażona z grilla
- na tostach z serem na grilla lub z piekarnika:
- jako dodatek do szaszłyków
- smażona na przystawkę:
- szczególnie we Włoszech kwiaty cukinii cenione są smażone w cieście naleśnikowym
Wyróżniamy żółtą lub zieloną w zależności od odmiany .Dorasta nawet do 50 cm długości ,ale najlepsza jest ta mała 15-20 cm.,której nie musimy obierać ze skórki.Należy do warzyw dyniowatych.Pochodzi z Włoch i nosi nazwę ''zucchina'' ;czyli mała dynia.
100 g to zaledwie 15-16 kcal z uwagi na dużą zawartość wody.Jest doskonałym składnikiem w diecie dla odchudzających się.Jest lekkostrawna i mogą ją spożywać już małe dzieci od 6-miesiąca.
Cukinia bogata jest w komplet witamin min : B1,B2,PP,C oraz beta-karoten.Składniki mineralne w niej zawarte to min: żelazo,magnez,potas,wapń.
Cukinia wspomaga przemianę materii i pomaga w odtruwaniu organizmu.Jako jedno z nielicznych warzyw nie kumuluje azotanów i metali ciężkich.Ma również działanie odkwaszające organizm ,dlatego zalecana jest szczególnie osobom cierpiącym na zgagę,refluks czy nadkwasotę.
''PLACUSZKI Z CUKINII"
- 1 średnia cukinia
- 10-15 dag sera żółtego
- 3 duże pieczarki
- 1 cebula
- natka pietruszki
- pieprz
- sól lub vegeta
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki
- olej do smażenia
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/06/jak-zrobic-sos-czosnkowy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz