- Aby ciasto kakaowe miało jeszcze bardziej wyrazisty smak czekoladowy ;oprócz kakao wystarczy dodać startą na drobno czekoladę.Zyskamy wówczas bogato czekoladowy aromat i posmak ciasta.
- Co zrobić kiedy ciasto nie równo wyrośnie podczas pieczenia: zdarza się często ,że środek ciasta się zapada po upieczeniu a brzegi tworzą rant.Jest na to sposób;wystarczy po upieczeniu wyjąć gorącą blachę z ciastem i od razu rzucić-dosłownie ją o podłogę..Ciasto sie wyrówna idealnie;naprawdę działa! ;-)
Ciasto banalnie proste ,a przy tym niezwykle pyszne...niczym mleczna kanapka z reklamy... powstało wg przepisu s.Anastazji pod nazwą ''murzynek'' nieco zmodyfikowane przeze mnie
Składniki na ciasto:
- 1 margaryna
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 szkl wody
- 3 szklanki mąki
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 l śmietany kremówki
- 2 galaretki żółte
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
Obie galaretki rozpuścić w jednej szkl. gorącej wody,pozostawić do lekkiego stężenia.Śmietanę ubić ,dodając tężejącą galaretkę ciągle ubijając.Masę wyłożyć na dolny blat,posypać czekoladą pokrojoną w kostkę;lekko dociskając.Przykryć drugim blatem.Wierzch można polać polewą.
Polewa czekoladowa:http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ciasto-czekoladowe-murzynek.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz