czwartek, 3 lipca 2014

CO ZROBIĆ BY PATYCZKI DO SZASZŁYKÓW NIE PRZYPALAŁY SIĘ PODCZAS GRILLOWANIA; ''SATAY WIEPRZOWO-WOŁOWY''


  • Często zdarza się ,że podczas grillowania mięs patyczki przypalają się i łamią.Dobrym i sprawdzonym sposobem jest namoczenie patyczków ok 10 min lub dłużej w wodzie.Dzięki temu nie będą się palić i spokojnie możemy grillować mięso.

SATAY Z KURCZAKA W CYTRYNOWEJ MARYNACIE:

SATAY WIEPRZOWO-WOŁOWY Z PAPRYKĄ:
Składniki na 6 porcji:
  • 50 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki zielonej 
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • papryka mielona ostra
  • przyprawa do mies z grilla np ''grill klasyczny'' 
Cebulę posiekać ,czosnek rozgnieść,paprykę pokroić w kosteczkę.Wymieszać z mięsem ,dodać bułkę tartą,musztardę,jajko i przyprawy do smaku-wyrabiamy .Masę mięsną dzielimy na porcje,formujemy wałeczki i nadziewamy na namoczone patyczki do szaszłyków.Możemy po wierzchu posmarować olejem,grillujemy z każdej strony.Podajemy z sosem czosnkowym:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz