piątek, 27 lutego 2015

JAK ZROBIĆ MASĘ CUKROWĄ RÓŻOWĄ: ''TORT NUGATOWO-KAKAOWY Z LITERKAMI''


  • Masa cukrowa staje się co raz bardziej popularna ;) Jest świetna do pokrywania tortów ,ciasteczek ,ciast i robienia z niej ozdób .Daje mnóstwo możliwości ;można z niej wyczarować wszystko...wystarczy troszkę wyobraźni i zapału;) 
  • Masa jest elastyczna ,dlatego można z niej robić wiele ozdób;jak kwiaty ,róże,litery,można nią ciąć nożyczkami ,zwijać ,wałkować...Gotową masę i ozdoby można przechowywać w lodówce kilka dni ,uprzednio owijając je w ręcznik papierowy ,folię spożywczą,lub wkładając w pojemnik na żywność by nie wysychały.Po wyjęciu z lodówki masę należy ponownie zagnieść.
  • Podstawowy składnik to cukier puder ,zatem masa jest bardzo słodka,ale decydując się na nią zdecydowanie na pierwszym miejscu stawiamy na wygląd naszego tortu czy ciasta ;)
  • Masę cukrową możemy zabarwić na dowolny kolor za pomocą barwników spożywczych kupowanych  w proszku lub żelu  (są bardziej zalecane niż te płynne ,gdyż nie zmieniają konsystencji masy )lub tych naturalnych jak: 
-koncentrat barszczu czerwonego-powstaje odcień różowy
-wyciśnięty sok ze szpinaku-powstaje odcień zieleni
-kakao-powstaje odcień brązu

  • Do masy można dodać aromat migdałowy lub waniliowy
  • Aby masa nie wysychała zbyt szybko zaleca się dodanie podczas jej wyrabiania ok 3 łyżek roztopionej i wystudzonej ''Planty''
  • Aby masa cukrowa dobrze przylegała do tortu należy wierzch i boki dobrze posmarować kremem na bazie masła.(inne kremy mogą powodować topnienie masy cukrowej)


SKŁADNIKI NA MASĘ CUKROWĄ;

  • 80 dag cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 g glukozy w proszku
  • 70 ml gorącej wody
Dodatkowo dla uzyskania różowego koloru ;

  • koncentrat barszczu czerwonego -ilość zależy od tego jak mocny odcień chcemy uzyskać ( można dodawać podczas wyrabiania masy)
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę,następnie dodajemy glukozę i dokładnie mieszamy.Na stolnicy przesiewamy cukier puder,dzielimy na 2 części.Do jednej dolewamy po troszku żelatynę i zagniatamy ciasto ,dosypując pozostały cukier ,zagniatamy aż masa będzie elastyczna i nie będzie się kleić.( gdy jest zbyt klejąca można dodać glukozy rozpuszczonej w wodzie.)

''TORT NUGATOWO-KAKAOWY Z MASĄ CUKROWĄ''

Składniki na ciasto kakaowe;

  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 łyżek mąki pszennej 
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników przygotować biszkopt.upiec,przekroić na pół lub upiec 2 placki.

Składniki na placek nugatowy:
  • 5 białek
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 25 dag drobno posiekanych orzechów
  • 1/3 szklanki bułki tartej
Białka ubić ,dodać cukier puder.Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać.Piec ok 30 min w temp 170-180 stopni.

Składniki na krem:
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 l mleka
  • cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki kakao
  • 50 ml spirytusu ( opcjonalnie)
dodatkowo:
  • wiśnie drylowane w syropie
Mleko wymieszać z cukrem ,mąką,żółtkami i cukrem waniliowym.Zagotować i przestudzić.Do kakao dodać tyle gorącej wody ,by powstała gęsta masa.Masło utrzeć ,dodając po łyżce przestudzony budyń i masę kakaową ( na końcu spirytus)
Przełożenie ciasta:
placek kakaowy-krem-wiśnie drylowane-krem-placek nugatowy-krem-wiśnie-placek kakaowy-krem-masa cukrowa:



Na tort :
Gotową masę  podzielić na 3 części ;jedną większą i 2 mniejsze.Do największej części dodać ok 2 łyżki koncentratu buraczanego ,zagnieść do uzyskania jednolitego jasnoróżowego koloru.Jedną z pozostałych części pozostawić białą,do drugiej dodać ok 2 łyżki koncentratu (lub więcej )by uzyskać mocny kolor różowy.
Największy kawałek masy zabarwionej na jasny różowy kolor  rozwałkować na placek (najlepiej większy niż średnica tortu) i delikatnie przenieść na przygotowany tort.
Z ciemnej masy rozwałkować placek i wyciąć długi pasek (lub kilka krótszych ) na obręcz tortu ,kwadraty oraz kwiatka.Z pozostałej części uformować kokardkę.Białą masę rozwałkować wyciąć duży kwiatek ,litery oraz uformować guziczki na obręcz tortu.
Wycięte elementy dekoracji poprzyklejać za pomocą kremu lub lukru.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz