sobota, 14 czerwca 2014

JAK ZROBIĆ SAMEMU PRZYPRAWĘ KEBAB-GYROS ; UDKA W GYROSOWEJ PRZYPRAWIE ; SPOSÓB NA KRUCHE MIĘSO DROBIOWE I PRYSKAJĄCY TŁUSZCZ PODCZAS SMAŻENIA


DOMOWA PRZYPRAWA KEBAB-GYROS :

gotowej  przyprawy wystarczy na ok 1 kg mięsa

w młynku mielimy:

-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki cukru
-1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
-1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
-1/2 łyżeczki ziaren kolendry
-1/3 łyżeczki ziaren gorczycy
-1/4 łyżeczki kozieradki
-1/5 łyżeczki tymianku
-1/5 łyżeczki rozmarynu
-1/5 łyżeczki cząbru
-1 ząbek czosnku

UDKA W PRZYPRAWIE GYROS:
Składniki na 4 porcje:
-4 udka z kurczaka
-przyprawa gyros
-pieprz
1 sposób:
Udka oczyszczamy,myjemy.Obtaczamy w przyprawie ,posypujemy pieprzem pieczemy w piekarniku ok 40 min.w 180C
2 sposób:
Udka oczyszczamy, myjemy,obgotowujemy ok 30 min z odrobiną vegety.Następnie wyjmujemy na patelnię ,obtaczamy w przyprawie gyros,posypujemy pieprzem ,podlewamy olejem i obsmażamy na złoty kolor.


SPOSÓB NA KRUCHY DRÓB:

  • mięso drobiowe będzie delikatne i kruche jeśli przed jego smażeniem czy gotowaniem zanurzymy je kilka  razy i na przemian w gorącej i zimnej wodzie !
  • by pieczony drób miał chrupiącą skórkę ,należy piec go w wysokiej temperaturze.Najpierw wstawić mięso do nagrzanego do 210 stopni pieca ,a gdy skórka się zrumieni wystarczy obniżyć temperaturę do 180-190 stopni.
  • Jeżeli pieczemy drób bez nadzienia i chcemy mieć pewność ,że równomiernie się upiecze wystarczy ,że włożymy do środka np kurczaka wyparzoną butelkę po winie.
SPOSÓB NA PRYSKAJĄCY TŁUSZCZ PODCZAS SMAŻENIA:

  • aby uniknąć trudnej do opanowania sytuacji strzelającego tłuszczu  podczas smażenia wystarczy przed smażeniem posmarować patelnię wacikiem nasączonym octem
  • gdy zdarza się ,że tłuszcz uporczywie pryska z patelni wystarczy dodać podczas smażenia odrobinę soli







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz