czwartek, 19 czerwca 2014

PLEŚNIACZEK TRUSKAWKOWY;ODKRYWAMY TAJNIKI CIASTA KRUCHEGO I DOBRZE UBITEJ PIANY Z BIAŁEK


  • MĄKA - najważniejszy składnik ciast ;od jej typu i rodzaju zależy czy ciasto będzie udane.
-Do wypieku ciast kruchych najlepsza będzie grubiej zmielona mąka krupczatka.
Zaś Do przygotowania biszkoptów,ciast ucieranych i drożdżowych czy keksów najlepsza będzie mąka tortowa  typ 450 lub 405 ,która jest najdrobniej zmielona.


  • AROMATYCZNE CIASTO KRUCHE  KAKAOWE
-przygotowując kruche ciasto z dodatkiem kakao  warto dodać do niego startą na tarce mleczną lub gorzką czekoladę.Wzbogaci ona  smak ciasta i stanie się bardziej aromatyczne;)


  • PROSZEK DO PIECZENIA jest równie ważnym składnikiem ciast ,lecz czasami borykamy się z nieprzyjemnym posmakiem proszku po upieczeniu ciasta.A nie wyczujemy smaku proszku , jeżeli wcześniej wymieszamy go z odrobiną jogurtu naturalnego lub śmietany.

  • KRUCHE CIASTO BĘDZIE BARDZIEJ KRUCHE ,gdy będziemy używać masła zamiast margaryny oraz zawsze  można dodać 2 łyżki smalcu

  • DOBRZE UBITA PIANA Z BIAŁEK uzyskamy taki efekt stosując kilka ważnych zasad:
-naczynia i ubijaczka czy mieszadła muszą być idealnie suche
-jajka muszą być dobrze schłodzone
-w białku nie może znajdować się nawet odrobina żółtka
-szybciej ubijemy pianę dodając szczyptę soli oraz wciśniemy kilka kropel soku z cytryny


  • JAK PIEC RÓŻNE RODZAJE CIAST
-ciasta kruche i francuskie ,potrzebują dobrze nagrzanego piekarnika ,wtedy wierzch ciasta szybko się zrumieni
-biszkopty,drożdżowe i ucierane lubią jak się zwiększa im temperaturę podczas pieczenia,wówczas podwajają swoją objętość.


''PLEŚNIACZEK Z TRUSKAWKAMI ''

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 1 margaryna
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • kisiel czerwony np.wiśniowy ,truskawkowy..
  • truskawki ok 30 dag
Margarynę posiekać nożem ,dodać smalec,żółtka,2 łyżki cukru ,mąkę i proszek.Zarobić ciasto.Podzielić je na 3 części ;1 większą i 2 mniejsze.Do jednej mniejszej dodać kakao i wymieszać.Większą część wyłożyć na wysmarowaną  blaszkę.Pozostałe ciasta schłodzić.Białka ubić z pozostałym cukrem ,dodać kisiel,ubić .Schłodzone ciasto ciemne zetrzeć na tarce o grubych oczkach na przygotowane ciasto na blaszce.Na nie ułożyć pokrojone na pół truskawki,na truskawki wyłożyć ubitą pianę ,na pianę zetrzeć schłodzone ciasto jasne.Piec ok 40 min w 180 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz