- W niektórych krajach sposób parzenia,czas przygotowania o raz picie herbaty to rytuał.Ojczyzną herbaty są Chiny.Dopiero na początku siedemnastego wieku do Europy sprowadzili ją Holendrzy.
- Herbata czarna to odmiana herbaty zielonej,którą poddaje sie fermentacji,a następnie szuszy.W wyniku tych procesów listki zmieniają kolor na ciemniejszy oraz właściwości i smak również się zmieniają.
- Najbardziej popularne gatunki to:
-ceylon -ze Sri Lanki,
-darjeeling oraz assam -z Indii
- Herbata czarna najbardziej aromatyczna i intensywna w smaku to ta w postaci całych liści,Kupić można również w postaci liści rozdrobnionych oraz jako pył czy granulat -które są najmniej wartościowe -używane do produkcji herbat w torebkach ekspresowych.
- herbata czarna zawiera teinę ,która dodaje energii i poprawia koncentrację
- wypicie kilku filiżanek dziennie przeciwdziała powstawaniu zakrzepów i chroni naczynia krwionośne przed mikrouszkodzeniami
- zmniejsza ryzyko zawałów serca
- wspomaga trawienie oraz hamuje rozwójbakterii w przewodzie pokarmowym
- Na 1 filiżankę przeznaczamy 1 łyżeczkę suszu; zalewamy wrzątkiem i zaparzamy od 3 do 5 minut.o tym czasie herbata staje się zbyt gorzka i wówczas uwalnia się tanina-która spowalnia i neutralizuje pobudzające działanie teiny.
- dla tych ,którzy lubią waniliowy aromat herbaty:
- mocna herbata nabierze łagodniejszego smaku,gdy dodamy do niej kilka listków melisy
- nie powinno się dodawać cytryny kiedy nie wyjęta jest jeszcze torebka z herbatą ,gdyż łączą się i uwalniają się nie korzystne dla naszego zdrowia związki
- Jak wyczyścić osad z herbaty na kubku lub filiżance:
- Jak odświeżyć nieprzyjemny zapach termosu?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz