piątek, 5 grudnia 2014

JAK ŁADNIE SKLEIĆ PIEROGI ;PIEROGI Z KAPUSTĄ I MIĘSEM


Pierogi ozdabiane widelcem








1 sposób : pierogi zwinięte w ''łańcuszek'' krok 1: zawijamy róg pieroga,

krok 2: blisko zawiniętego rogu zaginamy kolejny wałeczek ciasta,

krok 3:sukcesywnie zawijamy  jeden wałeczek obok drugiego, 

krok 4: uzyskujemy ładnie zawinięty pieróg ;)

sposób 2: ''pierogi z falbankami'' krok 1: zawijamy róg pieroga

krok 2: robimy mały odstęp i znów łapiemy i zlepiamy małą falbankę

''PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI'' ;


''PIEROGI Z KAPUSTĄ I MIĘSEM ''
Składniki na ciasto:
wychodzi ok 80 pierogów;
  • 1 kg mąki
  • ok 1,5-2 szklanki cieplej (gorącej wody)
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na farsz:
  • 1 kg kapusty kwaszonej
  • 1 cebula
  • 40 dag mięsa mielonego
  • przyprawa do mięs
  • przyprawa ''kucharek''
  • pieprz
  • olej
Przygotować farsz:kapustę opłukać ,obgotować ,odcedzić,wystudzić ,odcisnąć i zmielić przez maszynkę o grubym sicie.Cebulkę pokroić w kostkę ,podsmażyc z mięsem,doprawiając przyprawami.Dodać kapustę ,2-3 łyżki oleju ,doprawić  kucharkiem,pieprzem przesmażyć.Gotowy farsz przestudzić.


Mąkę przesiać dodać jajko,sól,olej oraz stopniowo wodę  i energicznie zagniatać ciasto.gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne ,uformować kule i przykryć ściereczką na kilka minut.Wałkować na niezbyt cienkie placki ,wykrawać kółka szklanką ,nakładać farsz,zlepiać.rzucać na wrzącą ,osoloną wodę,gotować do wypłynięcia pierogów kilka minut.Odcedzić ,polać ozdobą.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz