wtorek, 2 grudnia 2014

JAK ZROBIĆ KARPATKĘ;PRZEPIS NA CIASTO I KREM


  • Ciasto ''Karpatka'' jest jednym z ulubionych na pewno wielu z nas.nie ma nic skomplikowanego w jej przygotowaniu w domu od podstaw.Wystarczy trzymać się ściśle przepisu i ciasto samo się robi;) A potem tylko patrzymy jak piękne Karpaty wyrastają nam w piekarniku;) Ja swoją ''Karpatkę'' wzbogaciłam o dodanie galaretki;co sprawiło ,że wygląda jeszcze bardziej wykwintnie i efektownie;) Zachęcam do wypróbowania przepisu;


''KARPATKA Z GALARETKĄ''

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki margaryny ''Palma z murzynkiem''
  • 1 szklanka mąki
  • 5 całych jaj


Składniki na krem:

  • gotowy'' Krem Karpatka''
  • 1 margaryna  ''Palma z murzynkiem''
  • 0,5 l mleka

Dodatkowo:

  • 2 galaretki czerwone
  • cukier puder do posypania po wierzchu
Ciasto:Wodę i margarynę zagotować.Dodać mąkę energicznie mieszając,rozcierając grudki i gotować przez ok 5 min.Ciasto odstawić do wystygnięcia.Do wystudzonego ciasta wbijać po 1 całym jajku i miksować ok 10 min.Posmarować dwie blaszki olejem.Ciasto podzielić na 2 części .Upiec 2 placki;rozsmarować cienką warstwę ciasta i piec na złoty kolor ok 35 min w 180-190 stopniach.
Galaretki rozpuścić w 2,5 szklankach gorącej wody.Pozostawić do lekkiego stężenia.Następnie tężejącą galaretkę wyłożyć na jeden wystudzony blat.Schłodzić w lodówce.Przygotować krem:w 1 szklance mleka rozprowadzić ''krem karpatkowy ''z torebki.Pozostałe mleko zagotować,następnie wlać budyń energicznie mieszając ,aż powstanie gładki kremowy budyń.Ugotowany budyń pozostawić do całkowitego wystygnięcia.Margarynę zmiksować i dodawać po 1 łyżce zimny budyń.Miksować na pulchną masę.Gotowy krem wyłożyć na galaretkę,przykryć drugim blatem ,posypać cukrem pudrem.Schłodzić.













Świąteczne słodkości!

6 komentarzy:

  1. świetna Ci wyszła karpatka, wieki nie jadłam tego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłem jeszcze karpatki z galaretką :D

    OdpowiedzUsuń























  3. Super wyszła Ci ta karpatka. Fajny pomysł z dodatkiem galaretki.



    OdpowiedzUsuń
  4. Z galaretką wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie się prezentuje. Chętnie przetestuję :)
    http://kulinarnyja.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń