piątek, 14 listopada 2014

BY MIĘSO BYŁO IDEALNIE KRUCHE ,MIĘKKIE I SOCZYSTE ; ''ŁOPATKA PIECZONA W CURRY''


  • Aby uniknąć twardej wołowiny czy wieprzowiny,należy dobrze ją zamarynować przed pieczeniem ,czy duszeniem.Pomocnym w tym będzie owoc kiwi lub sok z cytryny;
  • Mięso natarte sokiem z cytryny lub z kiwi szybciej zmięknie podczas pieczenia ,gdyż zawarte w nich enzymy powodują kruszenie twardego mięsa.
  • Idealnie upieczone mięso powinno być soczyste i miękkie.A co zrobić ,gdy mięso po upieczeniu jest zbyt kruche  i rozlatuje się przy krojeniu,wówczas należy włożyć pieczeń na chwilę do zamrażalnika.Po wyjęciu na pewno będzie bardziej zwarta i łatwiej pokroi sie na porcje...
''ŁOPATKA PIECZONA W CURRY''

Składniki:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1/2 pora
  • kawalek selera
  • przyprawa curry ok 3 łyżeczki
  • pieprz
  • kostka bulionowa mięsna
  • sok z 1/2 cytryny
Mięso skropić sokiem z cytryny,pozostawić na pół godziny w lodówce.Cebulę i pora pokroić w pół plasterki ,marchewke obrać ,pokroić w plastry,selera w słupki.Czosnek pokroić w plasterki.Kostkę bulionową rozetrzeć w niewielkiej ilości ciepłej wody.Mięso natrzeć kostką bulionową,posypać pieprzem i przyprawą curry.Włożyć do rękawa do pieczenia,dodać pokrojone warzywa  i spiąć szczelnie rekaw.Piec ok 2 godz. w 180-200 stopniach.( do miękkości mięsa)




1 komentarz: