piątek, 6 czerwca 2014

JAK WYKORZYSTAĆ MAKARON Z POPRZEDNIEGO DNIA ; ZUPA GULASZOWA

Często zdarza się ,że zostaje nam makaronu ;najlepiej przechować go w lodówce pod przykryciem i wykorzystać na drugi dzień.A zastosowanie znajdzie w:
  • wszelkiego rodzaju zupach np: pomidorowej, grzybowej ,w pieczarkowej, gulaszowej -na którą przepis podaję poniżej
  • jako dodatek do sałatki;bardzo popularny ostatnio ;dzięki niemu sałatka staje się jeszcze bardziej pożywna
  • jeśli makaron jest posklejany i obeschnięty -jest i na to rada ;wystarczy umieścić go na durszlaku i przelać wrzątkiem,dokładnie odsączyć .
  • aby zapiekanka makaronowa nie wyschła należy wstawić ją do piekarnika pod przykryciem.
  • makaron -do zapiekanki ,którą można skomponować dodając dowolne składniki;) polecam brokułową:
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/zapiekanka-brokuowa-pod-beszamelem.html


ZUPA GULASZOWA Z MAKARONEM:
  • 20 dag mięsa gulaszowego 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • makaron ugotowany all'dente 
  • koncentrat pomidorowy 1/2 słoiczka
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • przyprawa do gulaszu
  • papryka w proszku ostra i słodka
  • pieprz
  • koperek
  • natka pietruszki
Mięso kroimy w drobną kostkę,doprawiamy przyprawami  ,dodajemy rozgnieciony czosnek i podsmażamy.Następnie zalewamy niewielką ilością wody i dusimy kilka chwil.Cebulę i paprykę kroimy w kostkę,pozostałe warzywa w słupki.Gdy woda już odparuje dodajemy warzywa i podsmażamy ,następnie znów dolewamy wody i dusimy do miękkości mięsa.W kubeczku mieszamy mąkę z zimną wodą ,śmietaną  i koncentratem .Zagęszczamy zupę i gotujemy kilka minut.Na końcu doprawiamy do smaku ,dodajemy posiekane zielone warzywa.Makaron porcjujemy na talerzach ,nalewamy zupę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz