wtorek, 3 czerwca 2014

GOTOWANIE FASOLI I GROCHU ; ZUPA FASOLOWA Z MŁODYMI ZIEMNIACZKAMI

Podaję kilka cennych rad ,przydatnych podczas gotowania zup .Dziś serwuję zupę fasolową ,również do której pasują poniższe wskazówki:

  • Rady dotyczące gotowania warzyw strączkowych:
- warzywa strączkowe jak groch czy fasola należy gotować z nasionami kopru włoskiego lub kminku ; pozwoli to uniknąć wzdęć !
-fasolę moczymy w zimnej wodzie przynajmniej 8 godzin przed jej gotowaniem ;co również sprawi ,że będą lepiej trawione
-namaczanie fasoli sprawia również  ,że skraca się jej czas gotowania
- fasolę gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyła ; zachowamy w ten sposób jej wszystkie wartości odżywcze jak witaminy i składniki mineralne ,które przenikają podczas namaczania do wody.

  • Przyprawianie zupy :
-kolejność dodawania przypraw ma znaczenie ; należy pamiętać by przyprawy takie jak :liść laurowy,ziele angielskie,pieprz ziarnisty dodawać na początku jej gotowania natomiast przyprawy zmielone dodajemy już na końcu gotowania.
-liść laurowy gotujemy nie dłużej niż 20 minut ,gdyż po tym czasie uwalnia on swój intensywny ,gorzkawy smak.

  • Jak zagęścić zupę?
-jeśli zupa wydaje się zbyt rzadka możemy pokruszyć do niej 2 kromki czerstwego pieczywa
-do zagęszczania możemy użyć ugotowane ,przetarte ziemniaki
-zupy na bazie śmietany zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody

  • Przesolona zupa :
-przesoloną zupę da się uratować! Do gotującej zupy dodajemy pokrojone kawałki jabłko i gotujemy ok 10 minut.Jabłka wchłoną nadmiar soli  przy tym nie zmieniając smaku zupy
-innym podobno najlepszym sposobem jest dodanie 2 surowych białek jaja kurzego (które będą wchłaniały nadmiar soli i również nie zmienią smaku potrawy) Gdy białka będą już ścięte wystarczy przecedzić je przez sito lub wyłowić łyżką cedzakową

  • Domowa kostka bulionowa:
-prawdziwą aromatyczną kostkę bulionową możemy przyrządzić samemu wystarczy obrać i posiekać pęczek włoszczyzny i cukinię,poddusić na oliwie,dodać zioła: bazylię rozmaryn i natkę.Zmiksować.Przełożyć do foremki na kostki lodu i zamrozić.Idealnie pasują do zup i sosów

 ZUPA FASOLOWA :
Składniki:

  • 15 dag fasoli ''jaś''
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 10 dag kiełbasy wiejskiej lub podobnej
  • 4 ziemniaki młode
  • 1 marchewka
  • 1/4  korzenia selera
  • 1 mała cebula
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • kostka bulionowa lub vegeta
  • pieprz
Namoczoną fasolę gotujemy w tej samej wodzie,w której ''nocowała'' ,ew dolewamy do ok 3 L gotujemy do miękkości z kostką bulionową lub przyprawą vegetą.Boczek ,cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę podsmażamy .Ziemniaki obieramy kroimy w kosteczkę,marchew i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach.Do ugotowanego grochu dodajemy warzywa ,następnie podsmażony boczek z kiełbasą.Gdy warzywa będą miękkie zagęszczamy zupę mąką i śmietaną.Doprawiamy pieprzem posypujemy natką.Podajemy z grzankami czosnkowymi !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz