poniedziałek, 23 czerwca 2014

SAŁATKA WARSTWOWA Z KALAFIORA: CO ZROBIĆ BY NIE STRACIŁ BIAŁEGO KOLORU PODCZAS GOTOWANIA


  • Kalafior może pozostać biały nawet po ugotowaniu jeżeli wcześniej zanurzymy go na chwilę w zimnej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego ,a następnie włożymy do wrzącej ,osolonej wody.
  • Kalafiora należy gotować bez przykrycia ,najpierw na dużym ogniu,potem na wolnym ogniu.
  • Zapach gotowanego kalafiora często jest nie lubiany przez domowników;dlatego możemy zniwelować rozchodzenie się jego intensywnego aromatu po całym mieszkaniu ;układając w garnku  podczas gotowania na wierzchu kalafiora grube kromki lub piętki  chleba.


SAŁATKA WARSTWOWA Z KALAFIORA:

SKŁADNIKI:
podane proporcje na dużą miskę:

  • 1 kalafior
  • 3-4 pomidory
  • 8 jaj
  • mały słoiczek majonezu; najlepszy ''kielecki''
  • sól 
  • pieprz
  • natka pietruszki
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.Jajka gotujemy na twardo,również pozostawiamy do wystygnięcia.Pomidora kroimy na cząstki;tzw ósemki ,natkę pietruszki szatkujemy.Wystudzony kalafior dzielimy na różyczki,układamy na dnie miski pierwszą warstwę z kalafiora,następnie układamy pokrojone pomidory,na nie układamy jajka pokrojone w ósemki.Całość solimy delikatnie i posypujemy pieprzem.Smarujemy po wierzchu 2 łyżkami majonezu.Na majonez układamy analogicznie drugą warstwę tych samych składników.Wierzch smarujemy pozostałym majonezem i posypujemy natką.Gotową sałatkę należy schłodzić przed podaniem i nakładać porcje podbierając łyżką do samego spodu miski.





3 komentarze:

  1. Też robię taką sałatkę :)
    http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/09/saatka-warstwowa-z-kalafiorem.html

    OdpowiedzUsuń