niedziela, 19 kwietnia 2015

JAK ZROBIĆ ''CHACZAPURI; Z BOCZKIEM I SEREM''

''Chaczapuri'' to gruzińskie danie .W oryginalnym przepisie nadzienie to tylko biały ser.Ja proponuję wersję z boczkiem i serem żółtym;wyszło równie apetycznie i syto.Ciasto zrobiłam na jogurcie i sodzie (przepis znaleziony kiedyś, gdzieś w internecie) ,ciasto można zrobić również drożdżowe.Placek piecze się na suchej patelni lub piekarniku.Polecam na ciepłą kolację .

Składniki na ciasto:


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  •  1 łyżka miękkiego masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na farsz;
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 15 dag sera wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • pieprz
  • szczypiorek wg uznania
Z podanych składników zagnieść elastyczne miękkie ciasto.Wstawić do lodówki na 20 min.(można je przechowywać w lodowce nawet 2-3 dni) Rozwałkować na placek o średnicy ok 36 cm.
Boczek pokroić w paseczki,cebule w kostkę,pomidora sparzyć,zdjąć  skórkę i pokroić w kosteczkę.Wszystko podsmażyć .Ser zetrzeć na grubych oczkach.Połowę sera rozłożyć na rozwałkowane ciasto,następnie podsmażony boczek ,szczypiorek i drugą połowę sera.Brzegi zawinąć do środka ,zlepić .Piec ok 1 godz. w 180 stopniach.Podawać na gorąco ,kroić w trójkąty.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz