niedziela, 6 września 2015

ZIELONY BARWNIK NATURALNY DO CIAST; ''LEŚNY MECH Z MALINAMI I JAGODAMI''

Ciasto wyjątkowe  w swojej prostocie ,a jakże wyjątkowe w wyglądzie i smaku!Kolor zawdzięczamy szpinakowi ,który jest nie wyczuwalny w cieście! Szybko zyskało sympatię w mojej rodzinie;)

Składniki na ciasto:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 
  • 1 szklanka oleju
Składniki na krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 2 kubeczki po 330 ml
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:

  • maliny 
  • jagody

Szpinak rozmrozić ,odcisnąć z nadmiaru wody,zblenderować.Białka ubić ,dodać cukier i cukier waniliowy ,ubić na kremową masę.Dodać żółtka,ciągle ubijając.Cienkim strumykiem wlewać olej.Dodać szpinak.Mąkę przesiać z proszkiem.Dodać do ciasta ,delikatnie wymieszać.Wyłożyć na wysmarowaną blaszkę 25/36 cm .piec ok 50 -60 min w 180 st.
Po upieczeniu ,wystudzić,odkroić 1/3 ciasta z wierzchu i pokruszyć.
Galaretkę wraz z żelatyną rozpuścić w ok 3/4 szklanki wody ,przestudzić.Kremówkę ubić,pod koniec dodając galaretkę.Masę wyłożyć na dolną część ciasta.Następnie położyć rozkruszone ciasto ,lekko dociskając.Wierzch udekorować drobnymi owocami jagód ,malin.Mogą to też być borówki,truskawki,granat,poziomki...



1 komentarz:

  1. Bardzo efektowne ciacho, będę musiała kiedyś je upiec :)

    OdpowiedzUsuń