czwartek, 3 listopada 2016

''STAROPOLSKIE PIERNICZKI''


  • Staropolskie pierniki piecze się z ciasta dojrzewającego .Proces produkcji zaczyna się już na początku adwentu ;ok 4- 5 tygodni przed świętami.
Składniki:
  • 0,5 kg miodu
  • 35 dag cukru
  • 20 dag smalcu
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody
  • 125 ml mleka
  • przyprawa korzenna do piernika ok 20 g; ( można użyć domowej mieszanki przypraw;domowa-przyprawa-do-piernika
Smalec,miód,cukier i przyprawę do piernika podgrzewamy w rondlu do rozpuszczenia się składników.Zostawiamy do wystudzenia.Następnie dodajemy mąkę i szczyptę soli.Zagniatamy ciasto dodając jajka i sodę rozpuszczoną w mleku.Gotowe ciasto owijamy w ściereczkę i odstawiamy na 4-5 tygodni.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki.Pieczemy ok 10 -15 min w 180 st C .Dekorujemy wg uznania.


2 komentarze: