wtorek, 15 lipca 2014

JAK KISIĆ OGÓRKI ; '' KISZONE OGÓRKI -STARODAWNY,TRADYCYJNY PRZEPIS''


  • ogórki do kiszenia powinny być umyte i pozostawione do wyschnięcia-nie mogą być mokre;gdyż przetwory mogą się nie udać;szybciej się zepsują w słoiku;
  • układając ogórki w słoiku powinny być też równej wielkości-łatwiej jest je układać;jeżeli są większe -układamy na spodzie dużego słoika ,a na wierzch układamy te mniejsze;
  • ogórki w słoiku powinny być ułożone ciasno ;by nie wypływały po wlaniu zalewy;dysponując małymi ogórkami upychamy je we wszystkie możliwe miejsca w słoiku;
  • ogórki do kiszenia nie mogą być uszkodzone;bez plam i zadrapań
  • słoiki należy wyparzyć ;można to zrobić na 3 sposoby:zalewając wrzątkiem i pozostawiając na kilka minut lub wystarczy włożyć je na ok 15 min do nagrzanego piekarnika do 140 stopni,albo do mikrofalówki na ok 5 min ustawiając odpowiedni program
  • słoiki nie mogą być wyszczerbione oraz nakrętki nie mogą być zardzewiałe
  • zalewając ogórki zalewą musi ona pokryć je w całości ;żaden nie może zostać odkryty
  • na gotowych przetworach warto nakleić naklejki z datą produkcji ;)
'' OGÓRKI KISZONE-STARODAWNY ,TRADYCYJNY PRZEPIS"
Zalewa:

  • 1 łyżka soli na 0,5 litra wody-zagotować i wystudzić ( np 3 litry zalewy wystarczą na ok 8 litrowych słoików)
Dodatkowo do słoików wkładamy:

  • liść dębu
  • liść wiśni
  • ząbek czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • koper -kwiatostan
Na dnie słoika układamy wszystkie składniki ;następnie układamy ciasno ogórki.Na wierzch ponownie układamy te same przyprawy.Zalewamy wystudzoną zalewą,zakręcamy,odstawiamy na ok 2 tyg i powinny być już gotowe,kiszone ogóreczki.



2 komentarze: