wtorek, 29 lipca 2014

CO MOŻNA PRZYRZĄDZIĆ Z CUKINII;WYKORZYSTANIE I WARTOŚCI ODŻYWCZE: ''PLACUSZKI Z CUKINII''

CUKINIA
Cukinię możemy wszechstronnie wykorzystywać w kuchni.Daje nam mnóstwo możliwości na jej przetworzenie.Jest delikatna i małokaloryczna.Idealnie sprawdza się  :

  • w formie zupy jako popularne leczo:
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/leczo-z-cukinii.html



  • jako dodatek do zapiekanki
  • w postaci smażonych placków( przepis poniżej)
  • marynowana w postaci pikli lub sałatki
  • jako dodatek do dżemów
  • w towarzystwie ryby,makaronów,mięsa smakuje równie wyśmienicie
  • smażona z grilla
  • na tostach z serem na grilla lub z piekarnika:
`http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/tosty-z-cukinia-na-grilla.html
  • jako dodatek do szaszłyków
  • smażona na przystawkę:
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/cukiniowa-przystawka.html
  • szczególnie we Włoszech kwiaty cukinii cenione są smażone w cieście naleśnikowym
CUKINIA
Wyróżniamy żółtą lub zieloną w zależności od odmiany .Dorasta nawet do 50 cm długości ,ale najlepsza jest ta mała 15-20 cm.,której nie musimy obierać ze skórki.Należy do warzyw dyniowatych.Pochodzi z Włoch i nosi nazwę ''zucchina'' ;czyli mała dynia.
100 g to zaledwie 15-16 kcal z uwagi na dużą zawartość wody.Jest doskonałym składnikiem w diecie dla odchudzających się.Jest lekkostrawna i mogą ją spożywać już małe dzieci od 6-miesiąca.
Cukinia bogata jest w komplet witamin min : B1,B2,PP,C oraz beta-karoten.Składniki mineralne w niej zawarte to min: żelazo,magnez,potas,wapń.
Cukinia wspomaga przemianę materii i pomaga w odtruwaniu organizmu.Jako jedno z nielicznych warzyw nie kumuluje azotanów i metali ciężkich.Ma również działanie odkwaszające organizm ,dlatego zalecana jest szczególnie osobom cierpiącym na zgagę,refluks czy nadkwasotę.


''PLACUSZKI Z CUKINII"

  • 1 średnia cukinia
  • 10-15 dag sera żółtego
  • 3 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól lub vegeta
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki
  • olej do smażenia
Cukinie umyć ,zetrzeć na tarce o grubych oczkach,posolić i odstawić na kilka minut.Następnie odlać powstały sok .Pieczarki oczyścić,umyć zetrzeć na grubych oczkach,dodać do cukinii.Ser zetrzeć na tej samej grubości tarki ,dodać do pozostałych składników.Dodać jajko,mąkę ,posiekaną natkę i cebulę w kostkę;ewentualnie doprawić do smaku.Wymieszać do połączenia składników.Smażyć z obu stron na niewielkiej ilości  rozgrzanego  oleju,nakładając porcje łyżką.Podawać z sosem czosnkowym:
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/06/jak-zrobic-sos-czosnkowy.html






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz