- Aby zachęcić niejadków do zjedzenia naleśnika proponuję sprytne kolorowe naleśniki wzbogacone naturalnymi barwnikami:
- do ciasta naleśnikowego dodać 2 łyżki soku z buraków
- do ciasta naleśnikowego dodać 2 łyżki soku z marchewki
- do ciasta naleśnikowego dodać 2 łyżki zmiksowanego szpinaku
''ZIELONE KROKIETY Z KURCZAKIEM I BROKUŁAMI''
Składniki na ok 8 naleśników:
ciasto naleśnikowe:
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/wyborne-nalesniki-pod-beszamelem.html
- 2 łyżki szpinaku
Farsz:
- 1 duży brokuł
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz
- mąka ok 3 łyżki
- ser żółty 10 dag
- bułka tarta do panierowania
- 2 jajka
- olej do smażenia
Brokuła ugotować w delikatnie posolonej wodzie.Odcedzić podzielić na różyczki.Kurczaka pokroić w kosteczkę,natrzeć rozgniecionym czosnkiem,posypać przyprawami ,obtoczyć w mące i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.Dodać brokuła,podsmażyć kilka chwil.Kiedy wystygnie dodać starty na grubych oczkach ser i wymieszać.
Na gotowe naleśniki nakładać porcjami przygotowany farsz ,zwijać krokiety,panierować w jajku i bułce ;usmażyć z każdej strony na złoty kolor.
Moja propozycja podania z sosem czosnkowym:
jak zrobić domowy sos czosnkowy:
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/06/jak-zrobic-sos-czosnkowy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz