- Kasza jaglana staje się co raz bardziej popularna i bardzo dobrze bo nie ma nic lepszego jak porcja zdrowia na talerzu.
- Zawiera ona rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę,która ma leczniczy wpływ na stawy oraz lecytynę co z kolei działa na poprawę pamięci i reguluje poziom cholesterolu we krwi.
- Więcej o właściwościach kaszy jaglanej :
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/kasza-jaglana-na-sniadanie.html
- Z czym można komponować kaszę jaglaną?
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/kasza-jaglana-na-sniadanie.html
-doskonale sprawdza się do dań obiadowych lub jako samodzielne danie
-okraszona podsmażoną cebulką i boczkiem doprawiona ostrym serem lub bryndzą idealnie zastąpi ziemniaki czy ryż
- Jak gotować kaszę jaglaną:
-następnie przelewamy ją wrzącą wodą w celu pozbycia się często występującej goryczki
-odmierzamy 2 szklanki wody ,zagotowujemy
-do wrzątku wrzucamy 1 szklankę opłukanej kaszy ,szczyptę soli i 1 łyżkę oleju
-gotujemy kaszę na małym ogniu ,pod przykryciem do momentu wchłonięcia przez kaszę całej wody ( ok 20 min )
-jeżeli kasza jeszcze jest zbyt twarda można wstawić ją do lekko nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut dokładnie przykrywając pokrywą lub dolać 1/2 szklanki gorącej wody i gotować dalej do wchłonięcia płynu.
''PULPECIKI Z KASZY JAGLANEJ W POMIDOROWO-FASOLKOWYM SOSIE''
Składniki dla ok 4 osób:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól lub vegeta
- 1 duży pomidor
- 1 garść fasolki szparagowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 kostki rosołowej
- bazylia świeża lub suszona
- pieprz
Kaszę opłukujemy,przelewamy wrzątkiem.Odmierzamy 2 szklanki wody ,do wrzącej wsypujemy kaszę,gotujemy ok 20 min pod przykryciem.Cebulkę kroimy w kostkę ,czosnek zgniatamy ,smażymy na niewielkiej ilości oleju na jasny złoty kolor delikatnie doprawiając solą lub vegetką.Podsmażoną cebulkę dodajemy do ugotowanej kaszy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ( ok 3 łyżki )Przykrywamy pokrywką ,odstawiamy do wystygnięcia.Fasolkę obgotowujemy w lekko posolonej wodzie.
Pomidora sparzamy,obieramy ze skórki ,kroimy w kosteczkę ,podsmażamy na maśle na tej samej patelni co cebulkę i czosnek.Delikatnie solimy,gdy będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy rozmieszany w 1,5 szklanki wody.Smażymy kilka minut ,dodajemy kostkę rosołową,mieszamy dokładnie ,gotujemy do delikatnego zgęstnienia sosu.Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody ,zagęszczamy nią sos.Do sosu dodajemy pokrojoną w krótkie paski fasolkę ,gotujemy kilka chwil doprawiając pieprzem do smaku.
Gdy kasza lekko przestygnie formujemy z niej kule ;uprzednio maczając rękę w zimnej wodzie.Gotowe pulpety wrzucamy do sosu.Podajemy na gorąco jako główne danie ;polecam z ''KOTLECIKAMI SIEKANYMI Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI'' :
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
__________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
super pulpeciki! często jem podobne! :)
OdpowiedzUsuńKasza jaglana- samo zdrowie, z chęcią bym przygotowała więc te cudeńka. Wyglądają bardzo apetycznie i pewnie są supersmaczne. Pozdrawiam serdecznie. W wolnej chwili zapraszam do mnie www.megly.pl
OdpowiedzUsuńAle super danie, wygląda smakowicie :-) super zdrowa propozycja :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, chętnie bym spróbowała jeszcze nie jadłam takich.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Bardzo apetyczne te pulpeciki, a kaszę uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają na przepyszna potrawę na pewno nie jedna z naszych pań wypróbuje.
OdpowiedzUsuńhttp://kgwjanczewo.blogspot.com