środa, 24 września 2014

JAK GOTOWAĆ KASZĘ JAGLANĄ ; '' PULPECIKI Z KASZY JAGLANEJ W POMIDOROWO-FASOLKOWYM SOSIE''


  • Kasza jaglana staje się co raz bardziej popularna i bardzo dobrze bo nie ma nic lepszego jak porcja zdrowia na talerzu.
  • Zawiera ona rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę,która ma leczniczy wpływ na stawy oraz lecytynę co z kolei działa na poprawę pamięci i reguluje poziom cholesterolu we krwi.


  • Więcej  o właściwościach kaszy jaglanej :

http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/kasza-jaglana-na-sniadanie.html


  • Z czym można komponować kaszę jaglaną? 
- najlepiej smakuje z jabłkami,śliwkami i różnymi bakaliami ;w formie słodkich śniadań ,zapiekanek:

http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/kasza-jaglana-na-sniadanie.html
-doskonale sprawdza się do dań obiadowych lub jako samodzielne danie
-okraszona podsmażoną cebulką i boczkiem doprawiona ostrym serem lub bryndzą  idealnie zastąpi ziemniaki czy ryż


  • Jak gotować kaszę jaglaną:
-aby ugotować kaszę jaglana należy ją najpierw dokładnie opłukać na sitku  pod bieżącą zimną wodą
-następnie przelewamy ją wrzącą wodą w celu pozbycia się często występującej goryczki
-odmierzamy 2 szklanki wody ,zagotowujemy
-do wrzątku wrzucamy 1 szklankę opłukanej kaszy ,szczyptę soli i 1 łyżkę oleju
-gotujemy kaszę na małym ogniu ,pod przykryciem do momentu wchłonięcia przez kaszę całej wody ( ok 20 min )
-jeżeli kasza jeszcze jest zbyt twarda można wstawić ją do lekko nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut dokładnie przykrywając pokrywą lub dolać 1/2 szklanki gorącej wody i gotować dalej do wchłonięcia płynu.

''PULPECIKI Z KASZY JAGLANEJ W POMIDOROWO-FASOLKOWYM SOSIE''

Składniki dla ok 4 osób:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól lub vegeta
  • 1 duży pomidor
  • 1 garść fasolki szparagowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 kostki rosołowej
  • bazylia świeża lub suszona
  • pieprz
Kaszę opłukujemy,przelewamy wrzątkiem.Odmierzamy 2 szklanki wody ,do wrzącej wsypujemy kaszę,gotujemy ok 20 min pod przykryciem.Cebulkę kroimy w kostkę ,czosnek zgniatamy ,smażymy na niewielkiej ilości oleju  na jasny złoty kolor delikatnie doprawiając solą lub vegetką.Podsmażoną cebulkę dodajemy do ugotowanej kaszy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ( ok 3 łyżki )Przykrywamy pokrywką ,odstawiamy do wystygnięcia.Fasolkę obgotowujemy w lekko posolonej wodzie.
Pomidora sparzamy,obieramy ze skórki ,kroimy w kosteczkę ,podsmażamy na maśle na tej samej patelni co cebulkę i czosnek.Delikatnie solimy,gdy będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy rozmieszany w 1,5 szklanki  wody.Smażymy kilka minut ,dodajemy kostkę rosołową,mieszamy dokładnie ,gotujemy do delikatnego zgęstnienia sosu.Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody ,zagęszczamy nią sos.Do sosu dodajemy pokrojoną w krótkie paski fasolkę ,gotujemy kilka chwil doprawiając pieprzem do smaku.
Gdy kasza lekko przestygnie formujemy z niej kule ;uprzednio maczając rękę w zimnej wodzie.Gotowe pulpety wrzucamy do sosu.Podajemy na gorąco jako główne danie ;polecam z ''KOTLECIKAMI SIEKANYMI Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI'' :











7 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    Pozdrawiam
    __________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. super pulpeciki! często jem podobne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasza jaglana- samo zdrowie, z chęcią bym przygotowała więc te cudeńka. Wyglądają bardzo apetycznie i pewnie są supersmaczne. Pozdrawiam serdecznie. W wolnej chwili zapraszam do mnie www.megly.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super danie, wygląda smakowicie :-) super zdrowa propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe połączenie, chętnie bym spróbowała jeszcze nie jadłam takich.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne te pulpeciki, a kaszę uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają na przepyszna potrawę na pewno nie jedna z naszych pań wypróbuje.

    http://kgwjanczewo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń