- Prostym sposobem na przetworzenie grzybów jest mrożenie.Grzyby mrożone- wykorzystamy potem w dowolny sposób; idealnie nadają się na sos,zapiekanki,pizze,czy do tarty .Taką tartę grzybową właśnie polecam do wypróbowania na ciepłą kolację czy przystawkę do barszczu czerwonego;przepis poniżej
 
-Następnie dokładnie opłukać z pozostałości zanieczyszczeń pod bieżącą zimną wodą.
-Kolejnym krokiem w obróbce wstępnej grzybów jest ich skrojenie na mniejsze kawałki; np paski lub pół plasterki
-Grzyby wrzucamy na gorącą wodę ,zagotowujemy i odcedzamy na durszlaku.Pozostawiamy do wystygnięcia ;następnie dzielimy na porcje np w foliowe woreczki i mrozimy.
''TARTA Z GRZYBAMI LEŚNYMI I SEREM FETA ''
Składniki:
Ciasto:
- 150 g miękkiego masła
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 2 szklanki mąki
 - 1 jajko
 
- ok,20 -30 dag grzybów leśnych (mogą być mrożone)
 - 1 łyżka masła
 - 1 cebula
 - 1 jajko
 - 1/2 op. sera feta w kostce
 - ok 10 dag sera żółtego
 - pieprz,przyprawa kucharek
 - 10 dag boczku wędzonego
 - szczypiorek -pęczek
 
Masło siekamy z mąką dodajemy jajko,sól i wyrabiamy  ciasto.Owijamy w folię i schładzamy w lodówce ok 15 min .
Grzyby podsmażamy na maśle dodajemy cebulę pokrojoną w pół krążki ;doprawiamy kucharkiem i pieprzem.Dusimy do miękkości cebuli.Boczek kroimy w kosteczkę,dodajemy do grzybów i podsmażamy kilka chwil.
Schłodzonym ciastem wylepiamy dno i brzegi foremki na tartę lub tortownicę.Nakłówamy widelcem.Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 10-15 min.
Do grzybów wbijamy jajko;dokładnie mieszamy,wykładamy farsz na  podpieczony spód.Ser feta kroimy w kostkę ;posypujemy po wierzchu lekko dociskając.Ser żółty  ścieramy na grubych oczkach i posypujemy wierzch tarty.Całość zapiekamy ok 15-20 min w 180 stopniach.U?pieczoną tartę posypać posiekanym szczypiorkiem
o, kurka! z grzybami! poproszę! jestem jak hobbit na grzyby :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
justakitchen.pl