piątek, 3 października 2014

SŁODKI SEKRET KRUCHEGO CIASTA I ''CIASTECZKA MIODOWE WG ANASTAZJI''


  • Sekretem udanego ciasta kruchego jest min. to jaki cukier do niego dodajemy;otóż w większości przepisów jako składnik podawany jest cukier puder z uwagi na to ,że doskonale rozpuszcza się w cieście podczas pieczenia w przeciwieństwie do zwykłego grubego cukru .
  • Do ciasteczek piernikowych lub miodowych dodajemy MIÓD ,który nadaje wypiekom intensywnego aromatu oraz sprawia ,że ciasteczka dłużej pozostają świeże.Ciasto jest bardziej elastyczne i wilgotne,co ułatwia wałkowanie .

Ciasteczka miodowe domowej roboty uwielbiane przez dzieci ;idealnie sprawdzają się jako przekąska np.na drugie śniadanie do szkoły.Są przede wszystkim zdrowsze niż te ze sklepu i długo można je przechowywać np w zakręconym słoiku...Przepis pochodzi z książki ''183 Nowe Przepisy Siostry Anastazji'' .Polecam.


''CIASTECZKA MIODOWE '' wg Anastazji

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 5 dag margaryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
Margarynę i miód rozpuścić ,przestudzić i połączyć z pozostałymi składnikami.Zagnieść ciasto ,rozwałkować i wykrawać foremką ciastka.Upiec.

Od siebie dodam ,że wycinając kształt kwiatuszków na środek każdego wcisnęłam 1 rodzynkę ,by efektowniej wyglądały ;) . Pieczemy w 180-200 stopniach ok 10 minut.






4 komentarze: