niedziela, 17 kwietnia 2016

JAK UŻYWAĆ FOREMEK SILIKONOWYCH DO CIAST; '' BABECZKI - MURZYNKI ''


  • Formy silikonowe stały się coraz bardziej popularne.Moc kształtów i kolorów  do wyboru oraz przystępna cena sprawiły ,że w kuchni zyskują coraz większe uznanie.
  • jak prawidłowo korzystać z form silikonowych ;
-przed przelaniem ciasta do formy wystarczy posmarować ją niewielką ilością oleju
-po upieczeniu foremka bez problemu odchodzi od ciasta;należy uważać by się nie oparzyć
-myć wodą z płynem do naczyń,powycierać do sucha;można myć w zmywarce
-Piec w temp .najwyżej 230 stopni C
-foremki mogą posłużyć również do zamrażania


''BABECZKI - MURZYNKI ''

Składniki na ok 24 babeczki lub jedną dużą formę:

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka wody

Podane składniki zagotować i ostudzić.

  • 2 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • rodzynki
Białka ubić na sztywno.Do wystudzonej masy dodać żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem i sodą.Wymieszać.Na końcu dodać ubite białka oraz rodzynki.Wymieszać delikatnie i upiec ok 40 min ,180 st C



1 komentarz:

  1. Bardzo fajne te babeczki. Bardzo lubię piec w silikonowych foremkach :-)

    OdpowiedzUsuń