czwartek, 14 sierpnia 2014

UBIJANIE ŚMIETANY ; '' KUBUSIOWE CIASTO Z MALINAMI ''


  • Zanim zaczniemy ubijać śmietanę czy białka warto najpierw schłodzić w zamrażalniku miskę jak i trzepaczkę .Dzięki temu ubijanie będzie trwać krócej ,a piana czy bita śmietana długo zachowa swoją sztywność.
  • Aby śmietana szybciej się ubiła można dodać odrobinę białka co zapewni również ,że dłużej pozostanie puszysta
  • Gdy  śmietanka zbyt długo nie gęstnieje dolejmy do niej rozpuszczoną żelatynę lub kilka kropel soku z cytryny ,można również dodać białko na krótko włożyć naczynie do lodówki i po wyjęciu zacząć ubijanie od nowa.
  • Cukier do bitej śmietany dodajemy dopiero wtedy ,kiedy jest już sztywna.
  • Bitą śmietanę możemy ubić również z dobrze schłodzonego skondensowanego mleka.(można do niego dodać rozpuszczone w niewielkiej ilości wody galaretki różnego koloru;uzyskamy wówczas pyszną piankę do przełożenia placka np. )



'' KUBUSIOWE CIASTO Z MALINAMI ''

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na budyń:

  • 1 L soku ''KUBUŚ'' o dowolnym smaku i kolorze
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
Składniki na masę śmietanową:

  • 0,5 l śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo :

  • ok 30 dag świeżych malin
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier;ubijamy na kremową masę.Dodajemy żółtka,ubijamy kilka chwil.Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem ,delikatnie mieszamy z masą .Ciasto wykładamy na wysmarowaną,wyłożoną papierem blaszkę standardowych rozmiarów 25/36 cm.Pieczemy w nagrzanym piekarniku  ok 30 min w 180 st.
Z soku odlewamy ok 1 szklankę i mieszamy w nim budynie.Pozostały sok zagotowujemy ,do gotującego wlewamy budyń.Mieszamy do zgęstnienia.Gorący budyń wylewamy na upieczony biszkopt.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody ,przestudzamy.
Śmietankę ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i żelatynę.Po czym wykładamy na wystudzony budyń.Na wierzch sypiemy umyte owoce .lekko dociskając je w śmietankę.Ciasto schładzamy.






Lato w pełni!

6 komentarzy:

  1. Moja Mama nie umie ubić śmietany. Nie mam pojęcia, jak to jest możliwe, ale jej nigdy nie wychodzi...
    Ciacho wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się pierwsze zdjęcie :) Ciasto super ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo, bardzo smacznie wygląda. Skusiłabym się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do Gin: śmietana musi być porządnie schłodzona w lodówce

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha ciasto :) Skusiłabym się na kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń