środa, 12 listopada 2014

JAK ZROBĆ DOMOWĄ POLEWĘ CZEKOLADOWĄ DO CIAST: ''KOKOSANKI'


  • Niezawodna ,pyszna ,aksamitna polewa czekoladowa do dekorowania ciast.Przepis z zeszytu mamy...

''POLEWA CZEKOLADOWA''

Składniki:
  • 1/2 kostki masła lub dobrej jakości margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyzki kakao
Wszystkie składniki przłożyc do rondelka zagotować ok 2 minuty ,do połaczenia składników.Leko przestudzić i można polewać ciasto..

''KOKOSANKI''

Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek wody 
  • 8 łyżek oleju
Dodatkowo:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • polewa czekoladowa
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i cukier waniliowy,dalej ubijać.Do ubitych jaj dodać żółtka i ubić.Następnie dodać przesianą make z proszkiem i lekko wymieszać.na końcu wlać wodę i 
olej.Wszystko wymieszać na jednolitą masę.Ciasto wyłożyć do nasmarowanej formy.Piec ok 30- 40 minut w 180 stopniach.
Przestudzony biszkopt kroić w kwadraty,obtaczać w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych.






2 komentarze:

  1. Mniam ciacho w całosci musi byc pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dłuższego czasu zabieram się za ich upieczenie. W najbliższym czasie to zrobię.

    OdpowiedzUsuń