Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 5 jaj
 - 3/4 szklanki mąki pszennej
 - 3 łyżki kakao
 - 3/4 szklanki cukru
 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Białka ubić .Dodać  cukier, ubijając dodać żółtka,.Ubić  na puszystą pianę.Mąkę pszenną ,kakao,mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać.Dodać stopniowo do ubitych jaj i delikatnie wymieszać.Masę wyłożyć na wysmarowaną formę tortownicy.Piec ok 35 min w 180 st.
Składniki na piankę ;
- 1 galaretka cytrynowa
 - 1,5 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
 
Dodatkowo:
- 4 banany
 - 1/2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
 
Po wystygnięciu ciasta odkroić górną część blatu  i pokruszyć na małe kawałki.Dolny krążek płytko wydrążyć .Ułożyć w nim obrane banany .Czekoladę pokroić w małą kosteczkę.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i przestudzić .Zimną lecz płynną galaretkę ubijać w zimnej kąpieli wodnej .Gdy zacznie się spieniać wlewać powoli ,po troszku zimne mleko skondensowane  ciągle ubijając.Gdy masa stężeje dodać czekoladę ,wymieszać i wyłożyć szybko na banany tworząc kopułę.Wierzch obsypać pokruszonym ciastem biszkoptowym ,lekko dociskając.Gotowy kopiec kreta  przetrzymywać w lodówce.Kroić jak tort.








Super! - kopiec idealny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto.
OdpowiedzUsuńlata go nie robiłam! pyszności
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś spróbować, bo bardzo efektownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJa go już od ponad roku robię i jeszcze się jakoś nie zabrałam za niego. Ciągle o nim zapominam :( Ciasto świetne :)
OdpowiedzUsuńu mnie wiosna w pełni ,to i kopce kreta wychodzą;))
OdpowiedzUsuń