wtorek, 7 kwietnia 2015

JAK ZROBIĆ ''KOPIEC KRETA''

''Kopiec kreta ''to wbrew pozorom ,bardzo łatwe i szybkie do zrobienia ciasto.Pięknie prezentuje się na talerzu i z pewnością posmakuje każdemu ;Biszkopt czekoladowy i piankowy;niczym ptasie mleczko - środek ciasta oraz banany to doskonałe połączenie;dzieci je uwielbiają!



Składniki na biszkopt czekoladowy:


  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić .Dodać  cukier, ubijając dodać żółtka,.Ubić  na puszystą pianę.Mąkę pszenną ,kakao,mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać.Dodać stopniowo do ubitych jaj i delikatnie wymieszać.Masę wyłożyć na wysmarowaną formę tortownicy.Piec ok 35 min w 180 st.

Składniki na piankę ;
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1,5 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
Dodatkowo:
  • 4 banany
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
Po wystygnięciu ciasta odkroić górną część blatu  i pokruszyć na małe kawałki.Dolny krążek płytko wydrążyć .Ułożyć w nim obrane banany .Czekoladę pokroić w małą kosteczkę.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i przestudzić .Zimną lecz płynną galaretkę ubijać w zimnej kąpieli wodnej .Gdy zacznie się spieniać wlewać powoli ,po troszku zimne mleko skondensowane  ciągle ubijając.Gdy masa stężeje dodać czekoladę ,wymieszać i wyłożyć szybko na banany tworząc kopułę.Wierzch obsypać pokruszonym ciastem biszkoptowym ,lekko dociskając.Gotowy kopiec kreta  przetrzymywać w lodówce.Kroić jak tort.









6 komentarzy:

  1. lata go nie robiłam! pyszności

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedyś spróbować, bo bardzo efektownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja go już od ponad roku robię i jeszcze się jakoś nie zabrałam za niego. Ciągle o nim zapominam :( Ciasto świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie wiosna w pełni ,to i kopce kreta wychodzą;))

    OdpowiedzUsuń