czwartek, 5 czerwca 2014

JAK ZROBIĆ IDEALNE CIASTO NA PIEROGI ;PIEROGI Z PODROBAMI

Podstawą dobrych pierogów jest ciasto.Aby pierogi były udane należy:

  • ciasto zagniatać nie za długo, by nie było zbyt twarde
  • rozwałkowane ciasto nie może być zbyt cienkie;wtedy pierogi nie będą się rozlatywać
  • do wody ,w której będą się gotowały dodajemy łyżkę oleju,by pierogi  nie sklejały się
  • farsz nakładać maksymalnie na środku krążka ,by nie podchodziło pod sklejane brzegi
Składniki na ciasto:

  • 60 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody 
  • 2 łyżki oleju 
  • sól 1/2 łyżeczki 
Składniki na farsz:

  • podroby wieprzowe 1 porcja : płuca,serce
  • 1 cebula
  • vegeta lub sól
  • pieprz
  • natka pietruszki 1 łyżeczka
  • 1 jajko

Dodatkowo do ozdobienia pierogów:

  • kawałek słoniny ok 10 dag
  • 1 cebula
Podroby ugotować ok 1 godz doprawiając solą .Następnie zmielić przez maszynkę.Cebulę do farszu podsmażyć na niewielkiej ilości oleju,dodać do mięsa.Doprawić do smaku i dodać posiekaną natkę.
Mąkę przesiać dodać sól i olej,wlewać wodę zagniatając ciasto.Uformować kule,podzielić na 2 części ,jedną przykryć ściereczką,drugą rozwałkować ,wycinać krążki szklanką lub kubkiem.Na środek każdego nakładać przygotowany farsz,zlepić brzegi.Gotować we wrzącej ,osolonej wodzie,do wypłynięcia i gotować ok 5 min. Ozdobić słoninką roztopioną i podsmażoną z cebulą w kostkę.

Takie pierogi są doskonałym źródłem żelaza.Polecam.




1 komentarz: