poniedziałek, 20 października 2014

CZYM ZASTĄPIĆ JAJKO? '' KOTLETY ZIEMNIACZANE Z DYNIĄ ''( BEZ JAJEK)


  • Jajko zawsze możemy czymś zastąpić ;zamienników jest wiele ,w zależności czy ma służyć jako spoiwo łączące pozostałe składniki czy zwracamy uwagę na jego wartości odżywcze,gdyż to dwie różne rzeczy.Zamienników szukamy najczęściej mając alergię lub trzymając się wegetariańskiej,wegańskiej diety.
  • Do połączenia pozostałych składników w jakimkolwiek przepisie (gdzie ilość jajek jest mała) zamiast jajka sprawdza się idealnie:
-puree z dyni -1/4 szklanki zastępuje 1 jajko ( dodatkowo nadaje potrawie piękny złoty kolor)
-puree z ziemniaka  -1/4 szklanki zastępuje 1 jajko
- olej - ok 2 łyżki
-mąka ziemniaczana ok 2 łyżki 
-płatki owsiane z wodą lub mąka owsiana - ok 2 łyżki
-mąka kukurydziana - ok 2 łyżki ( również dodaje potrawie żółtego koloru)
- banan
  • o wiele trudniej znaleźć  sposób na zastąpienie jajek  gdy przeważają one w przepisie...


''KOTLETY ZIEMNIACZANE Z DYNIĄ '' 

Składniki na ok 4 porcje:
  • 1200 g ziemniaków
  • 7 łyżek puree z dyni ( jak zrobić puree z dyni:
 http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/10/placuszki-z-dynia-alla-pancakes.html    ) zastępuje nam 2 jajka
  • 2-3  łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 10 dag bułki tartej
  • sól 
  • pieprz
  • olej do smażenia
Ugotowane ,posolone ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.Dodać puree z dyni i usmażoną na maśle poszatkowaną cebulę.Doprawić do smaku solą,pieprzem.wyrobić .Z masy formować owalne kotlety,smażyć z każdej strony na niewielkiej iloci oleju na złoty kolor.Podawać na ciepło z sosem grzybowym lub pomidorowym i surówkami.




niedziela, 19 października 2014

JAK ZROBIĆ BUŁKI DO KEBABA ; ''DOMOWY KEBAB W BUŁCE''


  • Równie pyszne  bułki do kebaba można z powodzeniem zrobić w domu.U mnie sprawdzają się idealnie.Polecam domowy kebab :

Składniki na 4 bułki:
  • 1/4 paczki drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 0,5 kg mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • 1 filet z kurczaka ,indyka lub 4 plastry schabu
  • przyprawa kebab-gyros
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • 1 mały ogórek świeży
  • 2 ogórki chili lub konserwowe
  • 1 pomidor
  • 1 cebula czerwona
Sos czosnkowy:

Drożdże rozpuścić w cukrze.Dodać do przesianej mąki oraz sól,wodę i olej.Zagnieść ciasto.Pozostawić do wyrośnięcia.Podzielić na 4 części ,uformować bułki spłaszczyć je i ponakłówać  widelcem .Piec ok 20-30 min w 180 stopniach.
Upieczone lekko przestudzić zrobic nacięcie-kieszonkę i nakładc warstwami pokrojone warzywa,pokrojone w paski ,przyprawione i podsmażone mięso,sos,keczup...






piątek, 3 października 2014

SŁODKI SEKRET KRUCHEGO CIASTA I ''CIASTECZKA MIODOWE WG ANASTAZJI''


  • Sekretem udanego ciasta kruchego jest min. to jaki cukier do niego dodajemy;otóż w większości przepisów jako składnik podawany jest cukier puder z uwagi na to ,że doskonale rozpuszcza się w cieście podczas pieczenia w przeciwieństwie do zwykłego grubego cukru .
  • Do ciasteczek piernikowych lub miodowych dodajemy MIÓD ,który nadaje wypiekom intensywnego aromatu oraz sprawia ,że ciasteczka dłużej pozostają świeże.Ciasto jest bardziej elastyczne i wilgotne,co ułatwia wałkowanie .

Ciasteczka miodowe domowej roboty uwielbiane przez dzieci ;idealnie sprawdzają się jako przekąska np.na drugie śniadanie do szkoły.Są przede wszystkim zdrowsze niż te ze sklepu i długo można je przechowywać np w zakręconym słoiku...Przepis pochodzi z książki ''183 Nowe Przepisy Siostry Anastazji'' .Polecam.


''CIASTECZKA MIODOWE '' wg Anastazji

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 5 dag margaryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
Margarynę i miód rozpuścić ,przestudzić i połączyć z pozostałymi składnikami.Zagnieść ciasto ,rozwałkować i wykrawać foremką ciastka.Upiec.

Od siebie dodam ,że wycinając kształt kwiatuszków na środek każdego wcisnęłam 1 rodzynkę ,by efektowniej wyglądały ;) . Pieczemy w 180-200 stopniach ok 10 minut.