Składniki:
- 12 białek
- 6 żółtek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kisielu np malinowy ,truskawkowy,wiśniowy lub budyniu wiśniowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 łyżek cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 l śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka zielona
- 1 galaretka czerwona
- 1 duża paczka delicji wiśniowych w czekoladzie
Białka ubić ,dodać cukier .Ubić na kremową masę.Podzielić na 4 części:
do 1 dodać:
-3 żółtka-ubić-dodać 3 łyżki mąki ,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,delikatnie wymieszać.
2 część:
-dodać 3 żółtka-ubić -dodać 3 łyżki mąki ,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,kakao,delikatnie wymieszać.
do 1 dodać:
-3 żółtka-ubić-dodać 3 łyżki mąki ,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,delikatnie wymieszać.
2 część:
-dodać 3 żółtka-ubić -dodać 3 łyżki mąki ,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,kakao,delikatnie wymieszać.
3 część;
-dodać kisiel i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,wymieszać
4 część :
-dodać mąkę ziemniaczaną i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowane masy nakładać na wyłożoną papierem blaszkę porcjami na przemian ,aż do ich wykończenia .Piec ok 35-40 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu ciasto przekroić na 2 blaty.
Galaretki rozpuścić osobno w 1/2 szklanki wody ,przestudzić .Śmietankę ubić ,pod koniec dodając cukier puder.Podzielić na 2 części.Do jednej dodać tężejącą galaretkę czerwoną -ubić.Do drugiej zieloną.
Na przestudzony dolny blat wyłożyć śmietankę z czerwona galaretką-ułożyć delicje-wyłożyć śmietankę z zieloną galaretka-przykryć drugim blatem.Wierzch można polać czekoladą.
-dodać kisiel i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,wymieszać
4 część :
-dodać mąkę ziemniaczaną i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowane masy nakładać na wyłożoną papierem blaszkę porcjami na przemian ,aż do ich wykończenia .Piec ok 35-40 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu ciasto przekroić na 2 blaty.
Galaretki rozpuścić osobno w 1/2 szklanki wody ,przestudzić .Śmietankę ubić ,pod koniec dodając cukier puder.Podzielić na 2 części.Do jednej dodać tężejącą galaretkę czerwoną -ubić.Do drugiej zieloną.
Na przestudzony dolny blat wyłożyć śmietankę z czerwona galaretką-ułożyć delicje-wyłożyć śmietankę z zieloną galaretka-przykryć drugim blatem.Wierzch można polać czekoladą.