- Gdy mamy mało czasu na zrobienie wypieku drożdżowego możemy przyśpieszyć wyrastanie ciasta wkładając je na ok 10 min do nagrzanego do 40 stopni piekarnika.
- Ciasto drożdżowe możemy przygotować nawet 1 dzień wcześniej,gdyż nie musi ono wyrastać w cieple...Możemy uformowaną kulę ciasta drożdżowego włożyć do wysmarowanej tłuszczem miski,przykryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki.Powolne wyrastanie ciasta sprawi ,że wypieki będą bardziej puszyste i smaczniejsze.
- Co zrobić by odzyskać świeżość upieczonego ciasta drożdżowego ;wystarczy włożyć je na ok 3-5 sekund do mikrofalówki lub na kilka minut do nagrzanego piekarnika-w ten sposób sprawimy ,że ciasto znów będzie pachnące ,pulchne i świeższe.
''MAŚLANE BUŁECZKI Z MALINAMI ''
Składniki:
- 1 op drożdży 100 g
- 1/4 L letniego mleka
- 70 g cukru
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 130 g masła
- sól
- skórka z cytryny
- cukier waniliowy
- ok 500 g malin
- cukier
Maliny zasypać kilkoma łyżkami cukru,wymieszać ,zostawić na kilka minut.Następnie odcedzić z powstałego soku umieszczając je na sitku.Mąkę przesiać,na środku zrobić wgłębienie i wlać drożdże rozpuszczone w mleku.Dodać cukier,jajka,masło,szczyptę soli,cukier waniliowy i cytrynę.Starannie wyrobić ciasto ,oprószyć mąka,przykryć ściereczką,odstawić na 30 min.Ponownie wyrobić ciasto ,odstawić na 15 min.Po tym czasie ciasto porcjować ,formując placki wielkości małej dłoni na środku każdego nakładać maliny ,zlepiać w kulę.Bułki układać ciasno w wysmarowanej formie.Wierzch bułeczek smarować białkiem i posypać cukrem.Piec ok 20-30 min. w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.