niedziela, 31 sierpnia 2014

WYRASTANIE CIASTA DROŻDŻOWEGO ; ''MAŚLANE BUŁECZKI Z MALINAMI ''


  • Gdy mamy mało czasu na zrobienie wypieku drożdżowego możemy przyśpieszyć wyrastanie ciasta wkładając je na ok 10 min do nagrzanego do 40 stopni piekarnika.
  • Ciasto drożdżowe możemy przygotować nawet 1 dzień wcześniej,gdyż nie musi ono wyrastać w cieple...Możemy uformowaną kulę ciasta drożdżowego włożyć do wysmarowanej tłuszczem miski,przykryć ściereczką  i wstawić na noc do lodówki.Powolne wyrastanie ciasta sprawi ,że wypieki będą bardziej puszyste i smaczniejsze.
  • Co zrobić by odzyskać świeżość upieczonego  ciasta drożdżowego ;wystarczy włożyć je na ok 3-5 sekund do mikrofalówki lub na kilka minut do nagrzanego piekarnika-w  ten sposób sprawimy ,że ciasto znów będzie pachnące ,pulchne i świeższe.
''MAŚLANE BUŁECZKI Z MALINAMI ''

Składniki:
  • 1 op drożdży 100 g 
  • 1/4  L letniego mleka
  • 70 g cukru
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 130 g masła
  • sól
  • skórka z cytryny
  • cukier waniliowy
  • ok 500 g malin 
  • cukier
Maliny zasypać kilkoma łyżkami cukru,wymieszać ,zostawić na kilka minut.Następnie odcedzić z powstałego soku umieszczając je na sitku.Mąkę przesiać,na środku zrobić wgłębienie i wlać drożdże rozpuszczone w mleku.Dodać cukier,jajka,masło,szczyptę soli,cukier waniliowy i cytrynę.Starannie wyrobić ciasto ,oprószyć mąka,przykryć ściereczką,odstawić na 30 min.Ponownie wyrobić ciasto ,odstawić na 15 min.Po tym czasie ciasto porcjować ,formując placki wielkości małej dłoni na środku każdego nakładać maliny ,zlepiać w kulę.Bułki układać ciasno w wysmarowanej formie.Wierzch bułeczek smarować białkiem i posypać cukrem.Piec ok 20-30 min. w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.






czwartek, 14 sierpnia 2014

UBIJANIE ŚMIETANY ; '' KUBUSIOWE CIASTO Z MALINAMI ''


  • Zanim zaczniemy ubijać śmietanę czy białka warto najpierw schłodzić w zamrażalniku miskę jak i trzepaczkę .Dzięki temu ubijanie będzie trwać krócej ,a piana czy bita śmietana długo zachowa swoją sztywność.
  • Aby śmietana szybciej się ubiła można dodać odrobinę białka co zapewni również ,że dłużej pozostanie puszysta
  • Gdy  śmietanka zbyt długo nie gęstnieje dolejmy do niej rozpuszczoną żelatynę lub kilka kropel soku z cytryny ,można również dodać białko na krótko włożyć naczynie do lodówki i po wyjęciu zacząć ubijanie od nowa.
  • Cukier do bitej śmietany dodajemy dopiero wtedy ,kiedy jest już sztywna.
  • Bitą śmietanę możemy ubić również z dobrze schłodzonego skondensowanego mleka.(można do niego dodać rozpuszczone w niewielkiej ilości wody galaretki różnego koloru;uzyskamy wówczas pyszną piankę do przełożenia placka np. )



'' KUBUSIOWE CIASTO Z MALINAMI ''

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na budyń:

  • 1 L soku ''KUBUŚ'' o dowolnym smaku i kolorze
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
Składniki na masę śmietanową:

  • 0,5 l śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo :

  • ok 30 dag świeżych malin
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier;ubijamy na kremową masę.Dodajemy żółtka,ubijamy kilka chwil.Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem ,delikatnie mieszamy z masą .Ciasto wykładamy na wysmarowaną,wyłożoną papierem blaszkę standardowych rozmiarów 25/36 cm.Pieczemy w nagrzanym piekarniku  ok 30 min w 180 st.
Z soku odlewamy ok 1 szklankę i mieszamy w nim budynie.Pozostały sok zagotowujemy ,do gotującego wlewamy budyń.Mieszamy do zgęstnienia.Gorący budyń wylewamy na upieczony biszkopt.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody ,przestudzamy.
Śmietankę ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i żelatynę.Po czym wykładamy na wystudzony budyń.Na wierzch sypiemy umyte owoce .lekko dociskając je w śmietankę.Ciasto schładzamy.






Lato w pełni!

środa, 13 sierpnia 2014

JAK ZROBIĆ KOLOROWE NALEŚNIKI: ''ZIELONE KROKIETY Z KURCZAKIEM I BROKUŁAMI''


  • Aby zachęcić niejadków do zjedzenia naleśnika proponuję sprytne kolorowe naleśniki wzbogacone naturalnymi barwnikami:
NALEŚNIKI RÓŻOWE:

  • do ciasta naleśnikowego dodać 2 łyżki soku z buraków
NALEŚNIKI POMARAŃCZOWE:

  • do ciasta naleśnikowego dodać 2 łyżki soku z marchewki
NALEŚNIKI ZIELONE:

  • do ciasta naleśnikowego dodać 2 łyżki zmiksowanego szpinaku



''ZIELONE KROKIETY Z KURCZAKIEM I BROKUŁAMI''

Składniki na ok 8 naleśników:

ciasto naleśnikowe:

http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/wyborne-nalesniki-pod-beszamelem.html

  • 2 łyżki szpinaku

Farsz:

  • 1 duży brokuł
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • mąka ok 3 łyżki
  • ser żółty 10 dag
  • bułka tarta do panierowania
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
Do ciasta naleśnikowego dodać 2 łyżki zmiksowanego szpinaku.Usmażyć ok 8-10 naleśników.
Brokuła ugotować w delikatnie posolonej wodzie.Odcedzić podzielić na różyczki.Kurczaka pokroić w kosteczkę,natrzeć rozgniecionym czosnkiem,posypać przyprawami ,obtoczyć w mące i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.Dodać brokuła,podsmażyć kilka chwil.Kiedy wystygnie dodać starty na grubych oczkach ser i wymieszać.
Na gotowe naleśniki nakładać porcjami przygotowany farsz ,zwijać krokiety,panierować w jajku i bułce ;usmażyć z każdej strony na złoty kolor.

Moja propozycja podania z sosem czosnkowym:
jak zrobić domowy sos czosnkowy:

http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/06/jak-zrobic-sos-czosnkowy.html