piątek, 5 grudnia 2014

JAK ŁADNIE SKLEIĆ PIEROGI ;PIEROGI Z KAPUSTĄ I MIĘSEM


Pierogi ozdabiane widelcem








1 sposób : pierogi zwinięte w ''łańcuszek'' krok 1: zawijamy róg pieroga,

krok 2: blisko zawiniętego rogu zaginamy kolejny wałeczek ciasta,

krok 3:sukcesywnie zawijamy  jeden wałeczek obok drugiego, 

krok 4: uzyskujemy ładnie zawinięty pieróg ;)

sposób 2: ''pierogi z falbankami'' krok 1: zawijamy róg pieroga

krok 2: robimy mały odstęp i znów łapiemy i zlepiamy małą falbankę

''PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI'' ;


''PIEROGI Z KAPUSTĄ I MIĘSEM ''
Składniki na ciasto:
wychodzi ok 80 pierogów;
  • 1 kg mąki
  • ok 1,5-2 szklanki cieplej (gorącej wody)
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na farsz:
  • 1 kg kapusty kwaszonej
  • 1 cebula
  • 40 dag mięsa mielonego
  • przyprawa do mięs
  • przyprawa ''kucharek''
  • pieprz
  • olej
Przygotować farsz:kapustę opłukać ,obgotować ,odcedzić,wystudzić ,odcisnąć i zmielić przez maszynkę o grubym sicie.Cebulkę pokroić w kostkę ,podsmażyc z mięsem,doprawiając przyprawami.Dodać kapustę ,2-3 łyżki oleju ,doprawić  kucharkiem,pieprzem przesmażyć.Gotowy farsz przestudzić.


Mąkę przesiać dodać jajko,sól,olej oraz stopniowo wodę  i energicznie zagniatać ciasto.gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne ,uformować kule i przykryć ściereczką na kilka minut.Wałkować na niezbyt cienkie placki ,wykrawać kółka szklanką ,nakładać farsz,zlepiać.rzucać na wrzącą ,osoloną wodę,gotować do wypłynięcia pierogów kilka minut.Odcedzić ,polać ozdobą.









czwartek, 4 grudnia 2014

CHIŃSKIE CIASTECZKA Z WRÓŻBĄ NA ROZKRĘCENIE IMPREZY ;)

Polacy pokochali naśladować a wręcz zgapiać przeróżne tradycje świąteczne czy noworoczne  od innych państw...''Chińskie ciasteczka z wróżbą'' -a co tam spróbuję i ja jak to działa; fajnie wkomponowały się w ostatkową imprezę  ;) . Ciasteczka super sprawdzają się na każdej imprezie,czy to ostatkowej czy noworocznej , szkolnej ... każda okazja jest dobra by sobie powróżyć i rozkręcić towarzystwo śmieszną zabawą.W Chinach robią te ciastka głównie po to by sobie powróżyć ,;samo zjedzenie ciastka już nie jest takie ważne ;) dlatego ciężko znaleźć dobry przepis na ciasto;zwykle wychodzi za twarde; znalazłam taki i dopracowałam dodając śmietanę ,by było bardziej kruche,a następnym razem dodam chyba jeszcze masła...

Składniki;

  • 30 dag mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub cynamonu
Z tej porcji zrobiłam  32 ciasteczka:

Z podanych  składników zagnieść miękkie ciasto.Podzielić na pół ,wałkować placki.Szklanką wykrawać kółka .Do środek wkładać zwiniętą  kartkę-paseczek  z wróżbą,składać na pół jak pieroga.Ciasteczka układać na rondzie miski ,by powstało zgięcie.Następnie ułożyć na wysmarowanej blaszce.Można posmarować białkiem,by pięknie lśniły.Piec ok 10-15 min w 180 stopniach.







Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

wtorek, 2 grudnia 2014

JAK ZROBIĆ KARPATKĘ;PRZEPIS NA CIASTO I KREM


  • Ciasto ''Karpatka'' jest jednym z ulubionych na pewno wielu z nas.nie ma nic skomplikowanego w jej przygotowaniu w domu od podstaw.Wystarczy trzymać się ściśle przepisu i ciasto samo się robi;) A potem tylko patrzymy jak piękne Karpaty wyrastają nam w piekarniku;) Ja swoją ''Karpatkę'' wzbogaciłam o dodanie galaretki;co sprawiło ,że wygląda jeszcze bardziej wykwintnie i efektownie;) Zachęcam do wypróbowania przepisu;


''KARPATKA Z GALARETKĄ''

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki margaryny ''Palma z murzynkiem''
  • 1 szklanka mąki
  • 5 całych jaj


Składniki na krem:

  • gotowy'' Krem Karpatka''
  • 1 margaryna  ''Palma z murzynkiem''
  • 0,5 l mleka

Dodatkowo:

  • 2 galaretki czerwone
  • cukier puder do posypania po wierzchu
Ciasto:Wodę i margarynę zagotować.Dodać mąkę energicznie mieszając,rozcierając grudki i gotować przez ok 5 min.Ciasto odstawić do wystygnięcia.Do wystudzonego ciasta wbijać po 1 całym jajku i miksować ok 10 min.Posmarować dwie blaszki olejem.Ciasto podzielić na 2 części .Upiec 2 placki;rozsmarować cienką warstwę ciasta i piec na złoty kolor ok 35 min w 180-190 stopniach.
Galaretki rozpuścić w 2,5 szklankach gorącej wody.Pozostawić do lekkiego stężenia.Następnie tężejącą galaretkę wyłożyć na jeden wystudzony blat.Schłodzić w lodówce.Przygotować krem:w 1 szklance mleka rozprowadzić ''krem karpatkowy ''z torebki.Pozostałe mleko zagotować,następnie wlać budyń energicznie mieszając ,aż powstanie gładki kremowy budyń.Ugotowany budyń pozostawić do całkowitego wystygnięcia.Margarynę zmiksować i dodawać po 1 łyżce zimny budyń.Miksować na pulchną masę.Gotowy krem wyłożyć na galaretkę,przykryć drugim blatem ,posypać cukrem pudrem.Schłodzić.













Świąteczne słodkości!

piątek, 14 listopada 2014

BY MIĘSO BYŁO IDEALNIE KRUCHE ,MIĘKKIE I SOCZYSTE ; ''ŁOPATKA PIECZONA W CURRY''


  • Aby uniknąć twardej wołowiny czy wieprzowiny,należy dobrze ją zamarynować przed pieczeniem ,czy duszeniem.Pomocnym w tym będzie owoc kiwi lub sok z cytryny;
  • Mięso natarte sokiem z cytryny lub z kiwi szybciej zmięknie podczas pieczenia ,gdyż zawarte w nich enzymy powodują kruszenie twardego mięsa.
  • Idealnie upieczone mięso powinno być soczyste i miękkie.A co zrobić ,gdy mięso po upieczeniu jest zbyt kruche  i rozlatuje się przy krojeniu,wówczas należy włożyć pieczeń na chwilę do zamrażalnika.Po wyjęciu na pewno będzie bardziej zwarta i łatwiej pokroi sie na porcje...
''ŁOPATKA PIECZONA W CURRY''

Składniki:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1/2 pora
  • kawalek selera
  • przyprawa curry ok 3 łyżeczki
  • pieprz
  • kostka bulionowa mięsna
  • sok z 1/2 cytryny
Mięso skropić sokiem z cytryny,pozostawić na pół godziny w lodówce.Cebulę i pora pokroić w pół plasterki ,marchewke obrać ,pokroić w plastry,selera w słupki.Czosnek pokroić w plasterki.Kostkę bulionową rozetrzeć w niewielkiej ilości ciepłej wody.Mięso natrzeć kostką bulionową,posypać pieprzem i przyprawą curry.Włożyć do rękawa do pieczenia,dodać pokrojone warzywa  i spiąć szczelnie rekaw.Piec ok 2 godz. w 180-200 stopniach.( do miękkości mięsa)




środa, 12 listopada 2014

JAK ZROBĆ DOMOWĄ POLEWĘ CZEKOLADOWĄ DO CIAST: ''KOKOSANKI'


  • Niezawodna ,pyszna ,aksamitna polewa czekoladowa do dekorowania ciast.Przepis z zeszytu mamy...

''POLEWA CZEKOLADOWA''

Składniki:
  • 1/2 kostki masła lub dobrej jakości margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyzki kakao
Wszystkie składniki przłożyc do rondelka zagotować ok 2 minuty ,do połaczenia składników.Leko przestudzić i można polewać ciasto..

''KOKOSANKI''

Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek wody 
  • 8 łyżek oleju
Dodatkowo:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • polewa czekoladowa
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i cukier waniliowy,dalej ubijać.Do ubitych jaj dodać żółtka i ubić.Następnie dodać przesianą make z proszkiem i lekko wymieszać.na końcu wlać wodę i 
olej.Wszystko wymieszać na jednolitą masę.Ciasto wyłożyć do nasmarowanej formy.Piec ok 30- 40 minut w 180 stopniach.
Przestudzony biszkopt kroić w kwadraty,obtaczać w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych.






niedziela, 2 listopada 2014

CO ZROBIĆ BY ZIEMNIAKI GOTOWANE NA SAŁATKĘ NIE ROZPADAŁY SIĘ: '' PONADCZASOWA SAŁATKA JARZYNOWA ''


  • gotując ziemniaki w mundurkach do sałatki,często zdarza się ,że się rozlatują podczas gotowania.Prostym sposobem ,by temu zapobiec jest dodanie do nich w połowie gotowania łyżeczkę soku z cytryny lub octu.


''PONADCZASOWA  SAŁATKA  JARZYNOWA''

Składniki:
  • 6 niedużych ziemniaków
  • 2-3 pietruszki
  • 3 marchewki
  • 1/2 małego selera
  • 3 jajka
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • groszek konserwowy
  • majonez ''kielecki'' słoiczek 330 ml
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki,marchew,pietruszkę ,selera oczyścić ,dokładnie umyć.Ugotować w mundurkach.Jajka ugotować na twardo.Cebulę,jabłko,ogórki pokroić w kostkę.Ugotowane,wystudzone warzywa i jajka również pokroić w kostkę.Wszystko wymieszać w misce ,dodać groszek i przyprawić do smaku,dodać majonez,wymieszać.




poniedziałek, 20 października 2014

CZYM ZASTĄPIĆ JAJKO? '' KOTLETY ZIEMNIACZANE Z DYNIĄ ''( BEZ JAJEK)


  • Jajko zawsze możemy czymś zastąpić ;zamienników jest wiele ,w zależności czy ma służyć jako spoiwo łączące pozostałe składniki czy zwracamy uwagę na jego wartości odżywcze,gdyż to dwie różne rzeczy.Zamienników szukamy najczęściej mając alergię lub trzymając się wegetariańskiej,wegańskiej diety.
  • Do połączenia pozostałych składników w jakimkolwiek przepisie (gdzie ilość jajek jest mała) zamiast jajka sprawdza się idealnie:
-puree z dyni -1/4 szklanki zastępuje 1 jajko ( dodatkowo nadaje potrawie piękny złoty kolor)
-puree z ziemniaka  -1/4 szklanki zastępuje 1 jajko
- olej - ok 2 łyżki
-mąka ziemniaczana ok 2 łyżki 
-płatki owsiane z wodą lub mąka owsiana - ok 2 łyżki
-mąka kukurydziana - ok 2 łyżki ( również dodaje potrawie żółtego koloru)
- banan
  • o wiele trudniej znaleźć  sposób na zastąpienie jajek  gdy przeważają one w przepisie...


''KOTLETY ZIEMNIACZANE Z DYNIĄ '' 

Składniki na ok 4 porcje:
  • 1200 g ziemniaków
  • 7 łyżek puree z dyni ( jak zrobić puree z dyni:
 http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/10/placuszki-z-dynia-alla-pancakes.html    ) zastępuje nam 2 jajka
  • 2-3  łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 10 dag bułki tartej
  • sól 
  • pieprz
  • olej do smażenia
Ugotowane ,posolone ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.Dodać puree z dyni i usmażoną na maśle poszatkowaną cebulę.Doprawić do smaku solą,pieprzem.wyrobić .Z masy formować owalne kotlety,smażyć z każdej strony na niewielkiej iloci oleju na złoty kolor.Podawać na ciepło z sosem grzybowym lub pomidorowym i surówkami.




niedziela, 19 października 2014

JAK ZROBIĆ BUŁKI DO KEBABA ; ''DOMOWY KEBAB W BUŁCE''


  • Równie pyszne  bułki do kebaba można z powodzeniem zrobić w domu.U mnie sprawdzają się idealnie.Polecam domowy kebab :

Składniki na 4 bułki:
  • 1/4 paczki drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 0,5 kg mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • 1 filet z kurczaka ,indyka lub 4 plastry schabu
  • przyprawa kebab-gyros
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • 1 mały ogórek świeży
  • 2 ogórki chili lub konserwowe
  • 1 pomidor
  • 1 cebula czerwona
Sos czosnkowy:

Drożdże rozpuścić w cukrze.Dodać do przesianej mąki oraz sól,wodę i olej.Zagnieść ciasto.Pozostawić do wyrośnięcia.Podzielić na 4 części ,uformować bułki spłaszczyć je i ponakłówać  widelcem .Piec ok 20-30 min w 180 stopniach.
Upieczone lekko przestudzić zrobic nacięcie-kieszonkę i nakładc warstwami pokrojone warzywa,pokrojone w paski ,przyprawione i podsmażone mięso,sos,keczup...






piątek, 3 października 2014

SŁODKI SEKRET KRUCHEGO CIASTA I ''CIASTECZKA MIODOWE WG ANASTAZJI''


  • Sekretem udanego ciasta kruchego jest min. to jaki cukier do niego dodajemy;otóż w większości przepisów jako składnik podawany jest cukier puder z uwagi na to ,że doskonale rozpuszcza się w cieście podczas pieczenia w przeciwieństwie do zwykłego grubego cukru .
  • Do ciasteczek piernikowych lub miodowych dodajemy MIÓD ,który nadaje wypiekom intensywnego aromatu oraz sprawia ,że ciasteczka dłużej pozostają świeże.Ciasto jest bardziej elastyczne i wilgotne,co ułatwia wałkowanie .

Ciasteczka miodowe domowej roboty uwielbiane przez dzieci ;idealnie sprawdzają się jako przekąska np.na drugie śniadanie do szkoły.Są przede wszystkim zdrowsze niż te ze sklepu i długo można je przechowywać np w zakręconym słoiku...Przepis pochodzi z książki ''183 Nowe Przepisy Siostry Anastazji'' .Polecam.


''CIASTECZKA MIODOWE '' wg Anastazji

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 5 dag margaryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
Margarynę i miód rozpuścić ,przestudzić i połączyć z pozostałymi składnikami.Zagnieść ciasto ,rozwałkować i wykrawać foremką ciastka.Upiec.

Od siebie dodam ,że wycinając kształt kwiatuszków na środek każdego wcisnęłam 1 rodzynkę ,by efektowniej wyglądały ;) . Pieczemy w 180-200 stopniach ok 10 minut.






poniedziałek, 29 września 2014

JAK MROZIĆ GRZYBY ? ''TARTA Z GRZYBAMI LEŚNYMI I SEREM FETA


  • Prostym sposobem na przetworzenie grzybów jest mrożenie.Grzyby mrożone- wykorzystamy potem w dowolny sposób; idealnie nadają się na sos,zapiekanki,pizze,czy do tarty .Taką tartę grzybową właśnie polecam do wypróbowania na ciepłą kolację czy przystawkę do barszczu czerwonego;przepis poniżej

  • Aby zamrozić grzyby na zimę należy najpierw je dokładnie oczyścić z liści ,piachu i robaków.

-Następnie dokładnie opłukać z pozostałości zanieczyszczeń pod bieżącą zimną wodą.
-Kolejnym krokiem w obróbce wstępnej grzybów jest ich skrojenie na mniejsze kawałki; np paski lub pół plasterki
-Grzyby wrzucamy na gorącą wodę ,zagotowujemy i odcedzamy na durszlaku.Pozostawiamy do wystygnięcia ;następnie dzielimy na porcje np w foliowe woreczki i mrozimy.





''TARTA Z GRZYBAMI LEŚNYMI I SEREM FETA ''

Składniki:
Ciasto:
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
Dodatkowo:
  • ok,20 -30 dag grzybów leśnych (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 op. sera feta w kostce
  • ok 10 dag sera żółtego
  • pieprz,przyprawa kucharek
  • 10 dag boczku wędzonego 
  • szczypiorek -pęczek

Masło siekamy z mąką dodajemy jajko,sól i wyrabiamy  ciasto.Owijamy w folię i schładzamy w lodówce ok 15 min .
Grzyby podsmażamy na maśle dodajemy cebulę pokrojoną w pół krążki ;doprawiamy kucharkiem i pieprzem.Dusimy do miękkości cebuli.Boczek kroimy w kosteczkę,dodajemy do grzybów i podsmażamy kilka chwil.
Schłodzonym ciastem wylepiamy dno i brzegi foremki na tartę lub tortownicę.Nakłówamy widelcem.Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 10-15 min.
Do grzybów wbijamy jajko;dokładnie mieszamy,wykładamy farsz na  podpieczony spód.Ser feta kroimy w kostkę ;posypujemy po wierzchu lekko dociskając.Ser żółty  ścieramy na grubych oczkach i posypujemy wierzch tarty.Całość zapiekamy ok 15-20 min w 180 stopniach.U?pieczoną tartę posypać posiekanym szczypiorkiem